“Muusikamoosi” magusad ampsud läksid täissaalile

, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Adamsoni balletistuudio tantsijate esinemine oli nauditav: igale loomale-linnule oli leitud ilus kostüüm.
Kersti Adamsoni balletistuudio tantsijate esinemine oli nauditav: igale loomale-linnule oli leitud ilus kostüüm. Foto: Urmas Luik

Pärnu filharmoonia ja Pärnu kontserdibüroo keedavad juba kaheksandat aastat kevaditi muusikamoosi.


Lastele ja noortele mõeldud festival kannab ettevõtmise vedaja Helen Erastuse sõnutsi klassikalise muusika tutvustamise eesmärki, keskendudes sel aastal eelkõige muusikainstrumentide ja Pärnu noormuusikute paremiku tutvustamisele.



Nelja päeva sisse on mahutatud nii kontserte kui õpitube. Suurejoonelisimaks sündmuseks tänavuaastasel “Muusikamoosil” võib pidada kolmapäeval Pärnu kontserdimajas toimunud balletietendust „Loomade karneval“, mille esitas Pärnu linnaorkester koos Kersti Adamsoni balletistuudioga, dirigendiks Elmo Tiisvald.



Camille Saint-Saėnsi 14 lühipalast koosnevale teosele, mida mängiti-tantsiti 2007. aasta “Muusikamoosilgi”, lisandus nüüd kolm lugu Edvard Griegi ja Modest Mussorgski heliloomingust.



Täissaali toonud keskpäevane etendus võlus nii väikesi kui suuri kuulajaid-vaatajaid. Kui esimesed neist olid etenduse lõppedes tulvil elevust toredate tantsude, tuttavate tantsijate ja vahvate loomakostüümide üle, siis täiskasvanud rõõmustasid, et Pärnu lapsed ja noored nägid siinsamas ja taskukohase hinnaga (see ei ole masu ajal sugugi vähe tähtis!) balletietendust. Kui orkestrikontserte leiab laste harimise eesmärgil Pärnustki, siis balleti tutvustamine Tallinna sõitmata on üsna keeruline.



Seda enam väärib „Loomade karnevali“ lavaletoomine kiidusõnu. Kersti Adamsoni balletistuudio tantsijate esitus oli nauditav: karakterid olid kenasti edasi antud ja tantsuseaded huvitavad. Väikeste baleriinide mõni sünkroonsus- või tasakaaluaps lisas pigem inimlikkuse mõõdet.



Ei tea, kas kostüümide õmblemise eest tuleb kiita laste emasid või olid need lastud õmmelda professionaalidel, igatahes olid need väga ilusad. Igale loomale ja linnule (näiteks kängurud, lõvid, kägu) oli leitud huvitav kostüüm, mis samal ajal andis edasi kehastatava olemust, aga võimaldas tantsidagi.



Väga hästi toimis korraldajate mõte tõsta orkester orkestriaugust lava peale, sest nii nägid saalisolijad, mis pill mis looma imiteerib. Eriti efektne oli Leonora Palu esitatud flöödipala lava keskel lindudeks kostümeeritud tantsijatest moodustunud ringis.



Jutustaja rollis koorijuht Raul Talmar aga mõjus lava ääres tugitoolis istudes ja lugu jutustades mõnusalt-koduselt, suisa vanaisalikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles