Vallikääru leiud avavad ajalugu keskajast kuni uusajani

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloog Rünno Vissak Pärnus Vallikäärus toimunud kaevetöödel.
Arheoloog Rünno Vissak Pärnus Vallikäärus toimunud kaevetöödel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Vallikääru rekonstrueerimise käigus leiti vallikraavi kallastelt eri vanusega ja maapinnas hästi säilinud puidust kaldakindlustusi, millest vanemad pärinevad bastionide perioodist 17.-18. sajandist.


Lõuna tänaval toimuvatel torustiku paigaldamise kaevetöödel paljandus 17. sajandil rajatud bastioni Merkuur eskarpmüür, teatas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo.



Kaevetöödel Õhtu tänaval tuli päevavalgele keskaegse ordulossi kolme meetri paksune välimine kaitsemüür koos selle vundamentide toeks ehitatud puitkonstruktsioonidega.



Lähiajal jõuavad lõpule ka Vallikäärus rekonstrueeritava ja  külastajatele avatava muldkindlustuse sees paikneva poterni käigu uuringud.



Uurimistöid ja arheoloogilist järelevalvet Vallikäärus ja Õhtu ning Lõuna tänaval teevad mittetulundusühingu Arheoloogia ja Ehitusajaloo Grupp AEG arheoloogid Rünno Vissak, Peeter Piirits ja Eero Heinloo.



Projekteerija Kersti Lootuse sõnul haruldased leiud jäädvustatakse ning eksponeeritakse neid Vallikäärus koha leidvatel infotahvlitel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles