Soomaa viies aastaaeg püstitas sajandi rekordi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaal algas viies aastaaeg võimsalt.
Soomaal algas viies aastaaeg võimsalt. Foto: Ants Liigus

Täna hommikul tõusid Raudna ja Halliste jõgi kevadise jääkaane alt vabanenuna nii kõrgele, et Riisa veemõõdujaamas mõõdeti Soomaa selle sajandi kõrgeim veeseis, 3,93 meetrit võrreldes suvise madalseisuga. 


“Kahe maakonna side läks lukku,” tõdes Soomaa matkajuht Algis Martsoo, mõeldes rahvuspargi külastuskeskusesse viiva põhimaantee – see on Jõesuu-Kõpu tee – üheksandal kilomeetril järjest võimsamalt laiutavale veeväljale.



Kõrgeim veeseis Soomaal ehk möödunud sajandi rekord oli 1999. aastal – 4,37 meetrit. Martso arvates pole sellest nüüd enam palju puudu, sest jääminek ju alles algas ja Soomaa vesikonna võimsasse kolmikusse jääb veel Navesti.



“Hommikul mõni maastur tuli veel seda teed läbi, aga sügavamaks läheb minutitega ja tagasi minna siitkaudu pole õhtul enam võimalik, Tõramaalt, rahvuspargi keskusest, pääseb välja vaid Viljandi poole,” selgitas ta.



Loodusjõudude kujundatud võimas vaatepilt tõmbas suure reede varahommikust magnetina ligi viienda aastaja turiste, neid, kes sõitsid osa saama Soomaa üleujutusest kui siinsetele elanikele harjumuspärasest viiendast aastaajast suve, sügise, talve ja kevade kõrval.



“Riisalt edasi enam ei saa, no sillast nii poolteist kilomeetrit on tee läinud,” seletas pealinnast perega kohale sõitnud mees elevalt mobiiltelefoni ja hakkas kanuusid auto katuselt lahti harutama.



“Kes tahab, viin teisele poole teed üle,” hõikas “seiklevabaks” kirjadega kanuust abipakkuja, ütles oma nimeks Ardo ja parkis veesõiduki tee äärde, kus veel kuiva jalaga teemättal seista kannatas.



Tori tuntud looduspiltnik Ülo Soomets kahlas ülepõlvesäärikutes paarisaja meetri ulatuses üle tee laiutavas veeväljas ja juhatas kohaliku mehena vastutulelikult julget maasturijuhti, et see teaks männi juurest väikese kurvi võtta. Kui tee selles kohas rataste alt kaob, jääb autost pinnale vaid katus.



Maanteeamet sulges suurvee tõttu tänasest liikluseks Kõpu-Tõramaa-Jõesuu tee, ümbersõit Kilingi-Nõmme või Vändra kaudu. Suletud on ka Suurejõe-Kullimaa tee, ümbersõit on Vändra-Massu kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles