Jürituli läheb Torist teele

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori kirik.
Tori kirik. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Jüripäeval, 23. aprillil saadetakse tavakohaselt jürituled üle riigi laiali Torist Eesti sõjameeste mälestuskirikust, teenistus algab kell 12, teenib EELK peapiiskop Andres Põder ja mängib kaitseväe orkester.


Muinsuskaitsekuu ürituste sarjas toimuval ja vabadusvõitlusele pühendatud jumalateenistusel avatakse kirikus plaat kommunismi ohvritele ja peetakse kõnesid kurjusest jagusaamist sümboliseeriva Püha Jüri ratsamonumendi juures. Kaitseliidu Pärnumaa maleva liikmed kostitavad jüripäevalisi välikatla supiga.



Jüripäev märgib 1343. aastal toimunud Jüriöö ülestõusu, kuid päeva nimi tuleneb legendaarse lohetapja Püha Gregoriuse nimest ehk Jürist. Rahvakalendri tähtpäevakombestikku on jäänud jüritulede tegemine.



Tasuta buss väljub Torisse reedel kell 11 Pärnust Kaitseliidu maja eest Pikalt tänavalt ja toob paaritunnise ürituse lõppedes osalejad linna tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles