Pärnu kaalub bussijaama asukohta

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune bussijaam on kesklinnale lähemal.
Praegune bussijaam on kesklinnale lähemal. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus algatas detailplaneeringu, mille käigus vaieldakse selgeks, kas maaliinide bussijaam jääb senisesse asukohta või kolib Aia tänava pikenduse äärde.


Praeguse asukoha miinus on liiklusskeem ja pluss kesklinna lähedus.



“Bussijaama kolimine tähendaks linnakeskme nihutamist,” ütles abilinnapea Romek Kosenkranius. Tema hinnangul saaks bussijaama territooriumilt väljasõitu parandada, kui viia ellu liikluskomisjoni ettepanek muuta liiklus Ringi tänaval Pika ja Rüütli tänava vahelisel lõigul vastassuunaliseks.



Uus bussijaam asuks Aia tänava pikenduse ääres politseimaja kõrval põlenud maja ja prokuratuuri hoone taga. Bussijaama hoone on kavandatud Port Artur 2 poole, kahe ehitise vahele jääks Aia tänav.



Praeguse bussijaama plats kuulub linnale. Kui see ärimaaks muuta, tuleb arvestada vanalinna kõrguspiirangutega. Uue bussijaama ala kuulub riigile ja sinna võiks kuni kaheksakorruselisi hooneid püstitada.



Ringi, Aia, Pikk 18 (politseimaja) ja Aida tänava vahelise detailplaneeringuga tuleb lahendada veel Pikk 16 põlenud maja, selle kõrval asuva ärimaa ning Port Artur 2st Pika tänava poole jääva ala saatus.



Põlenud maja asemele soovis omanik algul uushoonestust. Pärast seda, kui linnavalitsus sellest keeldus, on sündimas kompromiss vana maja koopia ja hoone taha jääva juurdeehituse näol. Kõrvalkrundil lubataks neljakorruselist hoonestust.



Port Artur 2 ette kavandatakse linnaväljakut, mis meenutab Tallinna Vabaduse väljakut: maa all parkimine ja maa peal jalakäijad. Kosenkraniuse jutu järgi jääb maapealne algul ilmselt parkimiseks, sest viiel lähiaastal pole linnal raha maa-aluse parkla ehitamiseks.



Väljaku serva, tulevase Pika-Aia ristmiku äärde jäetakse maa kunstimuuseumi tarvis. Linnaarhitekt Karri Tiigisooni ettekujutuse järgi võiks tulevane muuseum meenutada teise korruse tasandilt ühendatud sakilist kuuske, mis läheks harmooniliselt üle linnaväljakuks.



Planeeringualasse jääb ka Pikk 12, mille asemele Elmar Lepp tahtis pilvelõhkujat ehitada. Kosenkraniuse sõnutsi tuleks planeeringuga selgeks vaielda, kas selles kohas on lubatud kahe- või neljakorruseline ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles