Lilleamplid tahavad väetist iga nädal

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et lilled amplis suvi läbi rikkalikult õitseksid, peab neid korra nädalas väetama ja äraõitsenud nupud küljest noppima, soovitas Lillekeskuse juhataja Maire Saks.
Et lilled amplis suvi läbi rikkalikult õitseksid, peab neid korra nädalas väetama ja äraõitsenud nupud küljest noppima, soovitas Lillekeskuse juhataja Maire Saks. Foto: Ants Liigus

Mõni aasta tagasi võimutsesid amplites petuuniad ja lobeeliad, nüüd on amplilillede valik varasemaga võrreldes ülirikkalik: võõrasemad, virkliisud, begooniad, bacopa’d, surfiiniad, fuksiad, raudürdid …

Pärnu aiandussõpradele tuttavatele lilleistikute müügikohtadele on tänavu lisandunud uusi: Riia maantee Lillekeskus laienes äsja kasvuhoones oleva suvelillede müügikoha võrra ja Raeküla turu kõrval müüb oma toodangut Tootsi aiand.

Õige hoolduse korral õitseb mais ostetud ampel sügiskülmadeni. Selleks tuleks äraõitsenud nupud pidevalt ära noppida, pikaks veninud võrseid kärpida ja taimi regulaarselt väetada, hea oleks seda teha kord nädalas. Palavate ilmadega peaks amplit kastma isegi kaks korda päevas ning suure tuule ja vihmaga varju alla tõstma, soovitas Tootsi aiandi juhataja Tarvo Alvet. “Tegelikult peaksid amplid katuse all olema, nii püsivad nad kauem ilusad,” lisas ta.  

Tootsi aiandi müügikohas on osa lilli istutatud lilled amplitesse, mille külgedel istutusavad. Neid esimest korda Eesti turule toodud ampleid müüakse tühjadenagi. Neis annab kasvatada ilusaid ühtlasi lillepalle või kujundada hoopis rippuva maitsetaimede peenra. “Sellesse võib istutada isegi maasikataimi,” sõnas Alvet.

Kel toas potiroos õitsemas, võib pärast õitsemist sel oksad tugevalt tagasi lõigata ja siis saab taime aeda istutada. Suure tõenäosusega puhkeb roos tänavu veel kord õide. Peenral kasvab potiroos umbes poole kõrgemaks.

Peenrasse võiks istutada liiliaidki. Neil ei lõigata enne istutamist pealseid maha. Samuti sobib aeda istutada pelargooni, kuid talveks tuleb see lill tuppa tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles