Linnavalitsuse saamatus ajatas toiduabi jagamise

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed ootasid arusaamatuses jahu.
Inimesed ootasid arusaamatuses jahu. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eile Euroopa Liidu toiduabi raames saabunud jahu jagamisele kunagise autokooli õuel tulnud inimesed pidid pettuma, sest üleöö oli linnavalitsus otsustanud abitahtjatelt nõuda tõendit, et nad ikka on toimetulekutoetuse saajad.

Inimesi võttis õueväraval vastu eestikeelne kiri, mis teatas, et 8. juunil sealt jahu ei saa, seda hakkab edaspidi jagama linnavalitsus aadressil Tammsaare 11. Lisatud oli, et inimestel tuleb elukohajärgsest sotsiaalkontorist taotleda tõend, mille järgi nad ikka kvalifitseeruvad abisaajatena.

Eile õhtupoolikul saabunud linnavalitsuse pressiteates öeldi, et toiduabi jagatakse tänasest kuni 9. juulini ja vajadusel kauemgi.

Linnavalitsuse sotsiaalosakond polnud suutnud nädala jooksul korraldada inimeste teavitamist euroabi jagamise korra kohta kohaliku lehe vahendusel ega muul viisil. Teadetki väraval polevat päev varem veel olnud, ütlesid need, kes igaks juhuks juba esmaspäeval kohal käisid.

Paugu ajal puu otsas

Vihmase hommiku kuludes ja pahase rahvahulga suurenedes jõudis lõpuks sündmuskohale linnavalitsuse sotsiaalosakonna kodutute hoolekande ja toetuste peaspetsialist Raul Kivi, kes lausus, et oli puhkusel ja sai alles eelmisel õhtul teada, et linna tuuakse Euroopa Liidu humanitaarabi.

Seda, kes oli sotsiaalosakonnas asendusisik, kes Kivi puhkuse ajal pidanuks toiduabi probleemiga tegelema, Kivi ei teadnud. Sellegi kohta, miks polnud korraldatud eesti keelt mittevaldavate inimeste teavitamine, ei osanud linnaametnik midagi kosta.

Samasugune olukord valitses 13. mail, kui Pärnusse saabus 17 tonni makarone. Linnavalitsuse esindaja ilmus jagamispaika alles mitu tundi hiljem, kui kogu saadetis oli jagatud. Toonagi tulnud sotsiaalosakonnale humanitaarabi saabumine kui välk selgest taevast. Ometi väljastas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) juba 28. aprillil 2010 teate, et toiduabitoodete kohalevedu on Leedu tarnija plaaninud alustada 11. mail (tegelikult 13. mail) Pärnu- ja Viljandimaalt.

Põhjatu hädameri

Vaid kivi jääks külmaks neile kurtmistele, mida Pärnu Postimees kuulis eile hommikul. "Olen sügava puudega, kasvatan oma surnud poja last, kas mul on õigust sellele abile?" küsis üks kohaletulnud naistest. "Olen töötu, mul on kolm väikest last, kas mina saan jahu?" uuris teine. "Pension on mul 1900 krooni, korteriüüri maksan 1000, sellised on lood," ohkas viisakas ülikonnas pikemat kasvu vanahärra, kes pani väravateatelt kirja, kuhu vajalikku tõendit taotlema minna. "Kas pensionäridele ei antagi või?" imestas summ pensioniealisi daame.

Linnavalitsuse sõnum kõigile oli: kohalikus sotsiaalkontoris otsustatakse, kas konkreetne inimene vajab toiduabi. Kohalolnute arvamus linnajuhtidest aga ei kannata trükivärvi.

"Eesti Punane Rist on abi vahendaja. Kui Pärnu linn tahtis seda ise oma nimekirjade alusel jaotada, pidanuks aegsasti ütlema. Aga viimanegi jutt oli, et neil pole jahu kuhugi panna, pole inimesi, pole raha tõstuki rendiks," ütles Eesti Punase Risti Pärnumaa seltsi sekretär Hiie Lainela.

Pooletunnise hilinemisega saabunud jahu-rekka'lt tõsteti varju alla 12 alusetäit nisujahu, kokku 9,343 tonni. Nüüd on linna korraldada, kuidas see abivajajate kätte jõuab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles