Tiibeti terapeut soovitab hoida keha ja meeled tasakaalus

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Rootalut paelub Tiibeti meditsiini loomulikkus, looduslähedus ja vaimsus.
Anu Rootalut paelub Tiibeti meditsiini loomulikkus, looduslähedus ja vaimsus. Foto: Andres G. Adamson

Eesti ainukese Tiibeti terapeudi Anu Rootaluga kohtume Pärnus Kuninga tänaval asuvas Gewa keskuses, kus ta aeg-ajalt käib Tallinnast siinseid patsiente vastu võtmas.

Pärnus on kaks Tiibeti keskust: üks Kuninga tänavas, kus tegutsevad Gert Silkin ja Andres Adamson, ja Nikolai tänavas, kus ravib Kaido Soobik.

Rootalu kiidab “Pärnu poisse”, kes teevad väga head tööd. Ta selgitab, et ravi tulemus sõltub suuresti sellest, missugusel vaimsel tasandil on inimene, kes sind ravib või masseerib. Rootalu ütleb, et siinsed ravijad on pühendunud oma alale ja õpihimulised. Lisades, et praktika õpetab kõige rohkem ja sunnib pidevalt end täiendama.
Ise on ta õppinud viis aastat klassikalist meditsiini Tallinna tervishoiu kõrgkoolis ja saanud ämmaemanda kutse ning seitse aastat Itaalias Tiibeti traditsioonilist meditsiini. 2005. aastast on Rootalu diplomeeritud Tiibeti terapeut. Ta on ka Tiibeti ku-nye-massaaþi ja raviviiside õpetaja.

Küsimusele, miks just Tiibeti, mitte Hiina või India meditsiin, vastab Rootalu: "See lihtsalt tuli minu juurde, kuna ma olen nii kaua selle teema sees olnud. Juba 15aastaselt hakkasin tegelema jooga ja budismiga. Tekkisid vaimsed huvid, hakkasin lugema kõike, mis sel teemal kättesaadav oli. Ja see huvi aina süveneb."

Rootalu lisab, et teda köidavad nii Tiibeti meditsiini terviklikkus kui lõputud arenguvõimalused. Möödunud aastal alustas ta Tiibeti elementide astroloogia õpinguid, sest sealses meditsiinis on astroloogial suur tähtsus.

"Tiibeti meditsiini unikaalsus seisneb selles, et hoolimata praktiseerimisest kõrvuti budistliku filosoofiaga, sisaldab see traditsioon omaenda laiahaardelist filosoofilist, kosmoloogilist ja peenanatoomilist süsteemi sellega seonduvate vaimsete praktikatega," märgib terapeut.

Läheneb inimesele kui tervikule

Rootalu selgitab, et võrreldes Lääne meditsiiniga, läheneb Tiibeti meditsiin indiviidile kui tervikule, tegeldes nii keha, energia kui meeltega, hõlmates nii inimese sisemaailma kui tema suhtumist väliskeskkonnasse. "Kui tavameditsiin tegeleb tavaliselt füüsilise kehaga ja eirab täiesti energeetilist tasandit, siis sealt see tulebki, et inimesed kaebavad halba enesetunnet, aga meditsiinilised uuringud näitavad, et kõik on korras," räägib ta.

Tiibeti meditsiini järgi on Rootalu sõnade kohaselt on inimesel kolm osa: energeetiline, füüsiline keha ja vaimne pool. Sümptomid tekivad tavaliselt energeetilisest vajakajäämisest. Energiad - rLung ehk tuul, mKhrispa ehk sapp ja Badkan ehk lima - on tasakaalust väljas. Et probleem pole jõudnud veel füüsilisele tasandile, ei näita ükski aparaat ega analüüs haigust, kuid inimene ise juba tajub, et miski on paigast ära.

"Tiibeti meditsiin püüabki inimese uuesti tasakaalu viia, kas siis toitumise, käitumise või ravimitega. Lühemalt öeldes: Tiibeti meditsiin otsib algpõhjust, tavameditsiin ravib tagajärge," toob Rootalu võrdluse.

Vaimu vägi on suur

Rootalu märgib, et sügavuti on ta tegelnud just psüühikaprobleemide ja naiste tervisega. „Lääs ei tunne selliseid termineid nagu "meel" ja "psüühika". Kui sa ei tea, mis see on, ei tea sa, mida ravid. Enamik antidepressante ainult tuimestavad või uimastavad," väidab ta.

Tiibeti meditsiinis kohendatakse Rootalu sõnutsi depressiooni raviks toitumist, eluviisi üldiselt, määratakse iidsete retseptide järgi valmistatud loodusravimeid ja rakendatakse eri teraapiaid (ku-nye-massaaþ, keha punktide mõjutamine soojusega, nõelravi).

Kolmest energiast seostatakse vaimsete häiretega ennekõike tuule (rLung) energiat, kuna see on otseselt seotud meeltega ja kõige peenekoelisem. Kui tasakaalustada joogapraktika abil jäme- ja peenekoelised tuuled, stabiliseeruvad meeled, selgitab Rootalu.

„Enamiku psüholoogiliste juhtumite puhul on tegemist häiritud tuuleenergiaga, mis viib vaimse tasakaalutuse ja depressioonini," teab terapeut. „Iga emotsioon ja mõte mõjutab keha energiavoogu, seega võime energiaid oma mõtete ja emotsioonide muutmisega mõjutada kas heas või halvas suunas."

Rootalu ütleb, et kõik algab peast: enamasti mõtleme end haigeks. „Meelte vägi on suur. Saaksime end ise terveks teha, aga millegipärast töötab meie vaim ainult ühtepidi," nendib ta. Tervisehädad algavad negatiivsetest emotsioonidest. „Kui mõte on paha, tekib stress. See kõik jõuab energeetilisele tasandile, sealt füüsilisele. Ja ongi haigus käes," tõdeb Rootalu.

Küsimusele, kuidas energeetilist tasakaalu saavutada, vastab terapeut: „See on pidev enesejälgimine, teadvustamine, mis ja miks ma teen. Oma prioriteedid tuleb paika panna, eristada olulist ebaolulisest. Natuke tuleks mõelda, enne kui elada. Mõni ei mõtle, mõni mõtleb üle. Põhiline on olla keskteel, püsida balansis, et mitte viia keha ja vaimu stressi."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles