Pärnu Eliisabeti kirikus jõuab oreli ehitus lõpusirgele

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oreliviled.
Oreliviled. Foto: Urmas Luik

Pärnu Eliisabeti kirikus ehitatakse uut orelit, mille esitluskontsert peaks toimuma 27. augustil.
OÜ Kriisa Oreliehitus on Eliisabeti kiriku oreli ehitamisega tegelnud ligi kolm aastat, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Kuigi orelimeister Hardo Kriisa on valmistanud ja remontinud palju oreleid, ei tea ta veel isegi, millise kõlaga uus pill täpselt tuleb.

"Vana orel on  kindlasti tuhmima kõlaga, n-ö romantilise kõlaga. See hoiab barokse kõla poole, võib-olla isegi natuke Itaalia pillide moodi," rääkis Kriisa.

Oreli viled on paigutatud ümber roosakna, mille vitraaži valmistas klaasikunstnik Rait Prääts. Enamik oreli osi, sealhulgas pult, on valminud Kriisa Rakvere töökojas.

Pillist loodab palju Norras elav organist Ines Maidre, kes suved Pärnus veedab. "Loodan, et see saab kingituseks mitte ainult Pärnu kirikule, Eliisabeti kiriku kogudusele, vaid kogu Pärnu linnale, sest sellega saab teha nii palju huvitavaid kultuurilisi, muusikalisi sündmusi," rääkis Maidre.

Oreli esitluskontserdiks on tellitud helilooja Mart Siimerilt "Te Deum". ""Te Deum" on niisugune vorm, mida meie kiriku liturgias ekstra kasutatakse just oreli avamiseks," rääkis Eliisabeti kiriku peaorganist Jaanus Torrim.

Oreli ehitamine läheb maksma 3,2 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles