Kommentaar: Suvi on olnud ilus

Andres Sutt
, LVM Kinnisvara juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LVM Kinnisvara juhatuse liige Andres Sutt.
LVM Kinnisvara juhatuse liige Andres Sutt. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kinnisvaraturg on alates selle aasta teisest kvartalist „ärganud“ pea poolteist aastat kestnud vaikelust ja seetõttu ei tulnud eelmisel nädalal avaldatud 3,5protsendine majanduskasv kinnisvarasektoris tegutsejatele suure uudisena.

Kindlasti moodustavad väga suure osa ostjaskonna mitte-eestlaste seas soomlased, kellele Pärnus puhkamine on väga taskukohane ja kaugus Helsingi piirkonnast vaid 200 kilomeetrit. Venelasi on käinud igal aastal siin puhkamas ja maad kuulamas, kuid seni on neid ostjaskonnas siiski vähe.

Tänavune aasta on huviliste hulka Venemaalt jällegi suurendanud ja mõni soetas kinnisvara, ent nende suurimaks probleemiks jääb Eesti viisa hankimine. Venelaste jutu järgi on suhteliselt lihtsam saada pikaajalist äriviisat, kui omad osalust Eesti ettevõttes, aga enamasti on see pereisa nimel ning naine ja lapsed peavad taotlema turistiviisat.

Turistiviisaga käib kaasas nõue lisada hotellibroneering. Kinnisvara omamine Eestis sellest nõudest ei vabasta ja see on põhjus, miks ehk venemaalaste potentsiaal Pärnu kinnisvaraturul pole täielikult realiseeritud.

Kindlasti ehitati buumi ajal praaki ja praagi tõttu nende korterite järele nõudlust pole. Siiski valmisid 2006. aastal ja hiljem korterelamud, mis on ehitatud kvaliteetselt ning milles teostati korrektselt garantiitöid, sest ehitasid need praegugi ehitusturul tegutsevad suured ja lugupeetud ettevõtted. Nõudlus sellistes majades korterite järele on olemas, ent tehinguteni on raskem jõuda.

Põhjuseks on olukord, et kinnisvarahinnad on langenud 2004/2005. aasta alguse tasemele. Inimesed, kes soetasid korterid hiljem, maksid kõrgemat hinda ja nende laenujääkki võib nüüd ületada korteri turuväärtust. Seetõttu on mitme müüja hinnaootus praegusest turuväärtusest kõrgem.

Ülevaade ei puudutanud ühte sektorit kinnisvaraturust, mis on eelmisest aastast alates väga jõudsalt kasvanud, kuid mille andmeid ei ole kahjuks ametlikust statistikast saada. See on täiturite ja pankrotihaldurite müüdav kinnisvara. Kahjuks pole selle kohta kättesaadavat statistikat, kuid tunnetuslikult võib öelda, et see ei ole marginaalne osa turukäibest, vaid lisab hinnanguliselt 10-20 protsenti rahalises mahus ametlikule statistikale.

Tänavune suvi on olnud erakordselt ilus, seda nii ilma kui majandusuudiste poolelt. Kinnisvaraturg on elavnenud, kuid tagasilööke võib tulla, sest kõrged on nii tööpuudus kui eraisikute laenukoormus.

Ligi üheprotsendine Euribor ei jää igaveseks ja suurendab kasvama hakkamisel laenumakseid. Samal ajal oleme nüüd buumi ja sellele järgnenud suure languse õppetunni võrra rikkamad ja seetõttu ehk targemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles