Pärnu Eliisabeti kirikus pühitseti uus orel

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul õnnistati Pärnu Eliisabeti kiriku uus orel.
Eile õhtul õnnistati Pärnu Eliisabeti kiriku uus orel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu Eliisabeti kirikus pühitseti täna uus orel, mille ehitas Kriisa Oreliehitus eesotsas orelimeister Hardo Kriisaga.

Uue oreli pühitsemine tõi Eliisabeti kiriku rahvast täis ja et kõik endale ikka koha leiaks, pidi kiriku peaorganist Jaanus Torrim ise vahepeal vägesid juhatama. Just Torrim oli see, kellel ligi neli aastat tagasi idee tuli, et kiriku lõunatiiba mahub parajasti veel üks orel, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Nüüd on suur töö valmis. Orelimeister Hardo Kriisa timmis juba valmis pilli täna varajaste hommikutundideni. Pilli kvaliteedi hindamise soovib ta esialgu jätta organistidele ja kuulajatele, aga tõdeb siiski, et on tööga rahul.

"Mulle meeldib, olen täiesti rahul," ütles orelimeister. "Sellepärast ta sobib, eriti kui siin proovi olen kuulanud, siis koos vana oreliga nad täiendavad teineteist."

Omapärane on uue oreli puhul veel see, et kõik, mis väljapoole paistab, on klaasikunstnik Rait Präätsi töö. Kõigepealt tegi ta roosaknale vitraaži.

"Väga tänuväärt võimalus minna nii raske teema kallale, nagu oreli kujundus läbi vitaaži. Kogu seda orelit koos vitraažiga tervikuna ma lahendasin nagu suurt maali," rääkis Rait Prääts.

Kaks orelit võimaldab Eliisabeti kirikus kanda ette suurvorme, kus orelite kõrval kasutatakse koori ja orkestrit. Vana oreli juurde rõdule koor ei mahtu.

Oreli rohkem kui kolme miljoni krooni suurusest maksumusest tuli enamik Pärnu linnavalitsuselt, toetas ka kultuuriministeerium. Kriisade eelmine orel valmis paarkümmend aastat tagasi Ruhnu kirikus.

Orelit peetakse pillide kuningaks ning selle ehitamine ja pühitsemine on Eestis suursündmus. Seetõttu korraldasid Rakvere Kolmainu kogudus, SA Virumaa Muuseumid ja Rakvere Rahvamaja täna suure Kriisa Orelite Üheshüüdmise. Kriisa oreliehitus on nimelt Rakvere firma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles