Laser kergendab suitsetamisest loobumist

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendile on protseduur äärmiselt lihtne: sel ajal kui Katri Õispuu tööd teeb, saab tema 40 minutit puhata. Laseraparaat näeb välja nagu pliiats, kuhu on tööks vajalikud programmid sisestatud.
Patsiendile on protseduur äärmiselt lihtne: sel ajal kui Katri Õispuu tööd teeb, saab tema 40 minutit puhata. Laseraparaat näeb välja nagu pliiats, kuhu on tööks vajalikud programmid sisestatud. Foto: Urmas Luik

Ilmselt on enamik suitsetajaid proovinud halvast harjumusest loobuda, kuid hea mõte on takerdunud kas nõrga iseloomu taha või on saatuslikuks saanud loobumise sümptomid, mis on õhutanud uuesti suitsetama. Nüüd on nikotiinisõltlastel Pärnuski oma pahe küüsist pääsemiseks kasutada laser.


Tervisetaastaja kabinetis, kus laseriga tehakse paljusid taastusraviprotseduure, on juulist võimalik selle abil vabaneda nii suitsetamisest kui ohjata oma söögiisu.

Tervisetaastaja kabineti juhataja Katri Õispuu esimestel patsientidel on nüüd tubli kuu suitsuvaba elu seljataga.

Teraapia läbi teinud Silver Tuisk, kel suitsumehe staaþi kümme aastat, nendib: ”Ma olen varemgi üritanud suitsetamist maha panna, kuid nii lihtsalt pole enne läinud. Olen püüdnud enesega võidelda, kuid lõpuks ikka murdunud.” Mees tunnistab, et pikim vaheaeg on olnud paar kuud, kuid see tähendas pidevat võitlust iseendaga. „Iga päev läks vähemalt korra mõte suitsule ja eriti raske oli suitsetajate seltskonnas,” meenutab Tuisk ja märgib, et endalegi üllatuseks ei tekkinud tal juba esimese laseriprotseduuri järel üldse suitsuisu.

Tuisku rõõmustab laserteraapia järel enim just see, et ta on suitsuvaba suutnud olla igasuguste piinadeta. Kui varem vältis ta mahajätmise perioodil suitsetajate seltskonda, siis praegu ei ole sellega mingit probleemi. “Vaid kord lõkkeõhtul tuli mõte, et päris hea oleks üks suits teha, aga mõttevälgatuseks see jäigi,” tõdeb mees.

Hea on Tuisu arvates seegi, et kogu sõltuvusravi on nii lihtne ja lühiajaline. „Käisin kolmel päeval järjest kohal. Füüsiliselt ei tundnud ma midagi. Terapeut nakitses laserpliiatsiga mu kõrvade ja käe juures ning see oligi kõik,” on mees kingituseks saadud teraapia üle õnnelik. Tuisk lisab, et teraapia kingiti talle ikka selle pärast, et ta tahtis suitsetamisest loobuda ja oli sellisest võimalusest kuulnud.

Õispuu kinnitab, et suitsetamisest loobumine laserteraapia abil on tõepoolest lihtne, tervislik ja ohutu. „Me ei kasuta ravimeid ega nikotiini asendusravi,” ütleb ta. Teraapial tuleb käia kolm-neli korda, aga kui mõni tunneb, et vajaks veel tuge, siis viis korda. Protseduur vältab Õispuu sõnade kohaselt 40 minutit: laseriga mõjutatakse nii kõrva kui käe punkte. Kõrvadel ja kätel on kõik organismi toimimispunktid, kaasa arvatud kopsu- ja hingamisteid parandavad punktid, selgitab Õispuu.

Skeptikuna uurin terapeudilt, kuidas saab suitsetamisest laseri abiga nii uskumatult kergesti loobuda. „Tavaliselt on kõrvalnähud põhjus, miks inimesed, kes omal käel on proovinud suitsetamisest loobuda, taas suitsetama hakkavad. Olgu siis närvilisus või suitsu asendamine söömisega või harjumuse jõud,” selgitab Õispuu, kes peale laserteraapia kursuste on läbinud aurikuloteraapia ehk kõrva refleksoteraapia kursused.

„Laserteraapia järel on kõrvalnähud pea olematud, sellepärast ongi vaja nii-öelda sõltuvuspunktide kõrval mõjutada kogu organismi neid toimimispunkte, mis olid suitsetamisega seotud,” teab spetsialist. Ta rahustab neid, kes kardavad suitsetamisest loobumisel kaalutõusu, väitega, et söögiisu- ja ainevahetuspunkte mõjutatakse samuti.

„Mälu me laseriga ära võtta ei saa,” ütleb Õispuu, meenutades patsientide jutte, et jalad nagu viiksid neid sinna kohta, kus on harjutud suitsu tegema, kuigi tahtmist pole.

Maailmas on laserteraapiaga tegeldud üle 20 aasta ja sõltuvusraviga, mis baseerub vanadel Hiina meditsiini põhimõtetel, üle kümne aasta.

Õispuu, kes oma lühikese kogemuse põhjal ei taha anda hinnangut, kui paljud tema patsientidest suitsupriiks jäävad, märgib, et näiteks taanlased räägivad 80-90 protsendist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles