Idatuuled langetasid Pärnus veetaset 70 sentimeetrit

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetase Sauga jões.
Veetase Sauga jões. Foto: Andreas Kajastu

Kaks päeva puhunud ida- ja kirdetuuled langetasid Pärnu jões ja lahes veetaset 70 sentimeetri võrra, raskendades Pärnu sadama tööd.

Eile hommikul oli veetase Pärnu sadamas alanenud EMHI vaatlusandmete järgi 72 sentimeetri jagu. Tänaseks oli veeetase veidi tõusnud, olles 40 sentimeetrit alla keskmise.

Pärnu sadama sadamakapteni Riho Printsi sõnutsi on veetaseme alla viinud kogu Balti merel kaks päeva puhunud ida- ja kirdetuuled, mis vee Põhjamerre viivad.

Printsi sõnade kohaselt on Pärnu sadam õnnega koos, et nädala alguses polnud Pärnusse tulemas ühtegi laeva, sest alanenud veetasemega saavad alused peale võtta vaid pool lasti. „Praegu on üks laev sadamasse tulemas ja me arvutame, kas saame ta sisse võtta või ei,“ märkis Prints.

Printsi jutu järgi jääb laevaliiklus sadamas seisma, kui veetase langeb 50 sentimeetrit alla keskmise. „Sadamas on vee sügavus kuus meetrit. Kui sadamasse tuleb, 5,5meetrise süvisega laev ja veetase langeb 50 sentimeetrit, talle kiilu alla enam vett ei jää,“ kirjeldas sadamakapten.

Printsi sõnade järgi on niivõrd suur veetaseme alanemine Pärnus üsna harv nähtus. „Aastas on rohkem päevi, kui veetase on üle keskmise,“ seletas ta. „Veetaseme alanemine 30 sentimeetri võrra on tavaline, aga niivõrd suuri alanemisi kui praegu on aastas vaid paaril korral.“

Sadamakapteni jutu järgi näitab ilmaprognoos, et ida- ja kirdetuuled jätkuvad, ent tuul muutub nõrgemaks.

Üle poole meetri alanenud jõe- ja mereveest saatis Pärnu Postimehe veebitoimetusele pilte fotograaf Andreas Kajastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles