Juhtkiri: Ajutiselt võimetu

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Äsja avalikustatud kohalike omavalitsuste (KOV) võimekuse indeks ütleb, et Pärnu linn on võimekate esikümnest välja langenud juba 2008. aasta näitajate põhjal ja läinud aasta kukutas Pärnu 27. kohale. Tegelikult näitavad KOVi võimekuse indeksi väärtused Pärnu järkjärgulist allakäiku juba vähemalt 2007. aastast.

Meenutagem, et 2005 oli Pärnu arengus saatuslik: pool aastat enne kohalikke valimisi langes Väino Hallikmägi linnavalitsus ja kuus kuud majandas linnas Ahti Kõo meeskond. Edasi kukutasid linna Keskerakond ja Reformierakond käsikäes.

Postimees ütlebki oma juhtkirjas otse, et indeksis avalduvad omavalitsuse juhtimisvead. Ja neid tehti Pärnus ridamisi.

Kõik pole siiski kadunud. Näiteks kohalik majandus on Pärnus suutnud ennast poliitilistest tõmbetuultest hoida ja vastavas edetabelis on Pärnu üheksas. KOVi teenuste osutamise võime komponendilt on Pärnu isegi kuues. Seega, lootust on.

Pärnumaa valdadest paistavad tabelis silma Audru ja Paikuse vald.

Maakonniti on Pärnumaal tervikuna parem positsioon. Nii on Pärnu maakond paremusjärjestuselt viiendal kohal Eesti sisemajanduse kogutoodangusse panustamisel. Meie ees on Harju-, Tartu-, Ida- ja Lääne-Virumaa. Suurim osa on kõigis maakondades (v.a Ida-Viru) teenindussektoril.

Maakonnas loodud sisemajanduse kogutoodang iseloomustab maakonna majandusarengut, kuid ei kajasta elanike heaolu. Küll on see näitaja abiks regionaalpoliitika eesmärkide püstitamisel.

Kokkuvõttes loodab Pärnu Postimees, et Pärnu vähene võimekus on ajutine ja praegune linnavalitsus suudab linna paremasse seisu viia.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles