Roose armastav Alma Rannapõld jätab 100 aastat selja taha

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Mina olen seda tööd teinud nii palju, et seda ei kujuta ette,” ütleb täna 100. sünnipäeva pidav Raheste küla elanik Alma Rannapõld.
“Mina olen seda tööd teinud nii palju, et seda ei kujuta ette,” ütleb täna 100. sünnipäeva pidav Raheste küla elanik Alma Rannapõld. Foto: Urmas Luik

Täna peab 100. sünnipäeva Varbla valla Raheste küla elanik Alma Rannapõld, väärikas eas memme jutu järgi on ta läbi elu vaid tööd rabanud ja roose kasvatanud.

Roosid on Alma lemmiklilled ja neid kasvas tal viimati koduaias kümmekond sorti.

Kui õepoeg Olev tädi 2005. aasta jaanuaritormi ajal vee alla jäänud majast oma pere katuse alla ümber kolis, istutas Alma kevadel oma roosid sinna ringi.

Oktoobri alguseski vaatavad peenralt vastu punased ja kollased kaunid õied, nagu poleks siinkandis öökülma olnudki.

Juubilar istub päikesepoolse aknaga ahjusoojas toas ja räägib, et ta on pärit valla äärelt, Muriste külast.

Peres oli viis õde, Alma kaksikõde Aliide läks siit ilmast paari aasta eest, ei jõudnud 100ni oodata.

Mees kadus nagu vits vette

“Meil oli talukoht, karjas käisin 16 aastani. Mehele läksin 1931. aastal, Jaagul oli ka suur talu, 62 hektarit, rühmasime seal ja tütreke suri meil varakult,” räägib Alma, hoides gladioole tööst sooniliste käte vahel.

Mis Jaagust sai, kas tema kui eestiaegne kaitseväe ohvitser jõudis 1944. aastal paadipõgenikuna Rootsi või ei, Alma ei tea, sest mees kadus nagu vits vette.

“Kui kolhoosid tulid, lüpsin käsitsi kümmet lehma, kolm korda päevas. Siis talitasin hõberebaseid, kolhoosis oli karusloomakasvandus, nahkade müügist saadud raha eest osteti esimehele auto, maksis tollal 5000 rubla.”

Sundkorras tehtud kollektiivsetest ühismajanditest on jäänud meenutused, mille algust ja normipäevade tegelikku hinda teavad üksnes need, kes selle ise läbi elanud.

“Mina olen seda tööd teinud nii palju, et seda ei kujuta ette,” ütleb Alma, astudes meenutuste rajal.

Paar sügist tagasi käis Alma kartulimaal, aitas Olevi perel mugulaid noppida.

“Tädi Alma küsib kogu aeg, kas üks või teine töö tehtud: kas vili on võetud, kas kartul on üleval, ikka tahab teada,” räägib õepojanaine Ille toa ja köögi vahet toimetades.

“Tal oli oma maja juures suur õunapuuaed ja isegi meie lambaid pidas seal. Ja käsitööd on ta teinud, see vaipki voodi kohal on tal enda tehtud,” kiidab Ille.

Juubelikingi pildistas vallavanem

Varbla vallavanem Sivar Tõnisson ja sotsiaalnõunik Maie Ausmeel õnnitlevad täna vallarahva nimel suurjuubelini jõudnut, kingitusena kaasas raamitud roosiõie pilt, mille autor on fotograafiahuviline vallavanem, ja tähtpäeva väärilised 1000 krooni.

Maapiirkonnas tähistas 27. märtsil 100. sünnipäeva Sindi elanik Alma Visnapuu.

Rahvastikuregistri andmetel elas juulis Eestis 15 saja-aastast meest ja 48 naist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles