Diabeedibuss külastab kuut Pärnumaa paika

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeetikute põhilised ravimid.
Diabeetikute põhilised ravimid. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Eesti diabeediliidu buss väisab järgmisel nädalal Pärnumaa kuut paika, kus inimesed saavad tasuta oma tervist kontrollida ja vajadusel eriarstiga konsulteerida.

Diabeedibuss on 20. oktoobril Kilingi-Nõmmes, Uulus ja Sindis ning 21. oktoobril Audrus, Pärnu-Jaagupis ja Vändras.

Bussis mõõdetakse inimeste pikkust, kaalu, talje ümbermõõtu, kehamassiindeksit, veresuhkru-, kolesterooli- ja kolme kuu keskmist veresuhkrusisaldust ning tehakse diabeediriski hindamise test, loetles diabeediliidu president Ulvi Tammer.

Need, kel mõni näitajaist on normist väljas, lähevad samas bussis endokrinoloogi vastuvõtule. Kontrollile kulub umbkaudu 50 minutit.

“Inimese parameetrid pannakse kirja ja antakse kaasa kaart, mida ta saab oma perearstile näidata,” sõnas Tammer. “Samuti jagame diabeedi kohta infomaterjali.”

Veresuhkru mõõtmise eel on oluline, mida ja millal inimene on söönud. Päris tühja kõhuga pole Tammeri jutu järgi vaja uuringutele tulla, sest inimestelt küsitakse söömise kohta ja seda arvestatakse tulemuste hindamisel.

“Tulla tasub kõigil, korra aastas peaksid kõik inimesed oma veresuhkrusisaldust mõõtma,” kutsus Tammer. Kindlasti võiksid endale selleks aega võtta need, kelle suguvõsas esineb diabeeti, kes on ülekaalulised, kel elu jooksul on olnud kõrvalekaldeid ainevahetuses, samuti need, kel kõrgenenud kolesteroolitase või vererõhk.

Diabeedibuss on tänavu juba mitmes maakonnas testimas käinud ja inimeste suurt huvi pälvinud, suur on ka avastatud haigete hulk: diabeet on leitud 14 protsendil uuritutest. “Veerand uuritutest on vajanud kohapeal arsti abi, näiteks võetavate vererõhuravimite korrigeerimist,” lisas Tammer.

Valdavalt on avastatud teise tüübi diabeet. “See haigus ongi laialt levinud ja meie hulgas on väga palju inimesi, kes ei tea, et nad haigestunud on,” märkis Tammer.

Teise tüübi diabeet võib kaasa tuua ränki tüsistusi, näiteks jalgade ja neerukahjustusi ja pimedaksjäämist.


Teekond

20. oktoobril
Kilingi-Nõmme Suveaias 10-11
Tahkuranna vallavalitsuse parklas 12-13
Sindi linnavalitsuse ees 14-16

21. oktoobril
Audru ambulatooriumi juures 9-10.30
Pärnu-Jaagupi rahvamaja ees 11.30-13.30
Vändra alevivalitsuse ees 14.30-16

Allikas: Eesti diabeediliit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles