Selgusid Pärnu kauneimad kodud

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-Kuke 19
Suur-Kuke 19 Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus kinnitas eile selle aasta kauneimad kodud, järgmisel aastal on need kavas välja kuulutada 4. juunil Pärnu päeval.

Parima heakorrastusega väikeelamuks Kesklinna linnaosas tunnistati Aino Uustalule kuuluv Suur-Kuke 19. Ära märgiti Papli 23, Väike-Jõe 3 ja Väike-Kuke 3.

“Perenaisel oli iga puu ja põõsa kohta oma lugu rääkida,” iseloomustas linnaaednik Kristiina Kupper Suur-Kuke 19 hoovi. “Tegemist on vana aiaga, mis vajab hästi suurt hoolitsust.”

Kõige olulisem on aed

Kupper selgitas, et põhiliselt vaadataksegi “Kauni kodu” konkursil maja juurde käivat aeda. “Oluline, et aed möödujale midagi annaks. Värskelt majaseintel tehtud remont pole tähtis,” sõnas ta.

Rääma linnaosa kauneimaks väikeelamuks valiti Ilmar Münzerile kuuluv Tulika 3. “Põnev koht. Aias on kasutatud sama tooni istutusmaterjale mis maja fassaadil,” iseloomustas Kupper. Tulika 3 fassaad on punakaslilla.

Rääma eramutest märgiti ära veel Kanepi 2.

Ülejõe ja Vana-Pärnu väikeelamutest on parim Siiri Karule kuuluv Jakobi 14. “Tegu on väikese maja ja krundiga, aga krundi kujundus tekitab avarama tunde. Palju põnevaid liike, üldmulje väga hea,” rääkis Kupper.

Selle piirkonna eramutest mainiti ära Luha 49, Luha 56, Kaluri 2, Nurme 12, 14 ja 28.

Raeküla parima heakorrastusega väikeelamu on Harju 35, mis kuulub Marina Tuvile. “Püüab eelkõige pilku sinise katusega. Üldkujundus maitsekas. Maja ümber on ruumi ja õhku, tehtud hea maitsega,” põhjendas Kupper.

Ära märgiti Karu 1, Põdra 3, Tormi 8, Merimetsa 30a ja Lehola 29.

Uuel aastal laiem valik

Parima korruselamu tiitel anti välja üksnes Kesklinna linnaosas. “Enamik maju näeb alles hoone kallal vaeva. Aga näha, et järgmisel aastal on juba valikut. Istutatud on, kuid tulemust pole veel täpselt näha,” kõneles Kupper.

Kesklinna kõige kaunim korruselamu on Seedri 4. “Haljastusele on juba arendusprojektis tähelepanu pööratud, see läheb hästi hoonega kokku,” kiitis Kupper.

Parima heakorraga teenindusettevõte Pärnus on Riia maantee 129 asuv Hahni pubi. “Endine puukool, nüüd on istumised nende vahel. Nad on oskuslikult vana puukooli aedniku maja juures ära kasutanud,” jutustas Kupper.

Ära märgiti villa Wesseti Supeluse 26 terrassi haljastus.

“Üldpilt on järjest parem. Näha on, et asjaga tegeldakse ja inimesed näevad vaeva,” oli Kupper “Kauni kodu” konkursiga rahul.

Linnapea Toomas Kivimägi sõnutsi tahab linnavalitsus järgmisel aastal muuta võistluse aega. “Idee on järgmise aasta 4. juunil koos Eesti lipu päevaga kutsuda ellu Pärnu päev. Siis saab Pärnu 760aastaseks ja võiks “Kauni kodu” võitjad välja kuulutada,” rääkis ta.

Kivimägi lisas, et sügisel on võitjate selgitamiseks halb aeg, sest president annab oma auhinnad augustis ja vallad-linnad võiksid seda varem teha.

Tänavu korraldab Kivimägi konkursi võitjatele kahe-kolme nädala pärast vastuvõtu. Kauneima eramu ja korrusmaja omanik saavad 1500 krooni, kõik aga hoonele pandava tähise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles