Jekaterina kirik tõrjub vana tammepuud

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirik väitis linnaametnikele, et puud on kahjustanud lähedal parkivad autod.
Kirik väitis linnaametnikele, et puud on kahjustanud lähedal parkivad autod. Foto: Urmas Luik

Pärnu Püha Jekaterina kiriku kõrval Uuel tänaval kasvab umbes 100 aasta vanune tamm, mille tõhusale kärpimisele küsis Moskvale alluva õigeusu kiriku haru pea Isa Kornelius muinsuskaitseametilt toetust 18. septembril 2009. aastal.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Karin Vimberg ütles, et sellele palvele järgnenud kirjavahetuses käib jutt juba tamme tervenisti saagimisest.

Kirik vajab muinsuskaitseinspektorite toetust, kuna Pärnu linnavalitsus on keeldunud tamme saagimise luba andmast, sest puu on heas seisus ja asub pealegi looduskaitsealuse Vee tänava vana allee kaitsevööndis.

“Kirikutegelased rõhuvad sellele, et kirikuhoone lähedal kõrguv puu kasvab vundamendile liiga lähedal, lõhub seda ning varjab kirikut päikesepaiste eest ega lase müüril kuivada, mistõttu värv välisseinal määrdub,” kirjeldas Vimberg kirikutegelaste seisukohta. “Tegelikkuses ei ole võimalik visuaalselt ühtki mõra ega pragu kirikuhoone vundamendis täheldada, mistõttu meil pole õigupoolest kohtagi, kuhu kinnitada majakad, mille abil saaks jälgida, kas pragu vundamendis või seinas suureneb või mis seda põhjustab. Mingit pragu pole.”

Vimberg kinnitas, et kui ilmneks ajaloolisele ja väärtuslikule hoonele seal kasvavast puust lähtuv oht, kaalutaks kindlasti puu saagimist, isegi kui tegu on 100aastase tammega. Kuid kõnealusel juhul ei viita miski, et puu juurestik majale kahju teeks.

“Lubivärv, millega hoone seinad on värvitud, määrdub tõesti, kui vesi puulehtedega ummistunud vihmaveerennist üle ja seejärel mööda majaseina alla voolab, aga selle vastu tuleks majaomanikul vähemalt kaks korda aastas veerennid ära puhastada,” sõnas Vimberg.

Vaneminspektor möönis, et kui suurt puud kiriku külje all ei kasvaks, satuks vihmaveerennidesse vähem puulehti.

“Aga koos selle vana suure tammega moodustab Püha Jekaterina kirik Pärnus ilusa terviku, mida ei tohiks kergekäeliselt rünnata,” arvas Vimberg. “Parem ikka veerennid puhtad hoida ja sellega majaseinu kaitsta.”

Puuritud ja üle valatud

Keegi on võtnud linnas südameasjaks kiriku kõrval asuv vana tamm mürgitada. Puu juurtele ümber tüve on kallatud midagi, mis haiseb naftasaaduste järele, ja see ollus on tapnud juba muru puu ümber. Tüve jalamile on kellegi vihkav käsi puurinud augud, et mürk tõhusamalt toimiks.

Linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja sõnas, et vana tamme rüvetamise avastas üks tema osakonna töötajaist, kes sealt ühel hommikul tööle tulles möödus ja vänget petrooleumilõhna tundis.

“Ega meil muud alust kirikurahvast puule liiga tegemises kahtlustada ole, kui nende korduvad taotlused see vana puu maha saagida,” tunnistas Talvoja.

Augustis oli Moskva patriarhaalne Eesti õigeusu kirik saatnud linnavalitsusele taas taotluse tamme saagimise kohta ja oktoobris keeldus Talvoja taaskord saagimisloa väljastamisest. Keeldumisotsuses kirjeldatakse muu hulgas puule tekitatud sihilikku kahju ja hoiatatakse, et reostuse tekitajat hakkab otsima keskkonnainspektsioon.

Lugu on pikk

Kirik palus 2006. aastal linnavalitsusel kärpida endale pinnuks silmas vana tamme oksi nii, et need jääksid kiriku seinast vähemalt kahe meetri kaugusele. Seda tehtigi 2007. aasta suvel.

2009. aastal soovis kirik puu juba maha võtta. Linn tellis tänavu kevadel tamme dendropatoloogilise ekspertiisi ja keeldus selle põhjal elujõulist puud saagimast.

Eile olid rohulibled puu ümber ikka veel surnud, tundus, et auke pole juurde puuritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles