Tükike ajalugu jõudis Pärnu muuseumi

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Jürimäe näitab laskevõistluste auhinda nahkkaasi, mille vahel hoiti tükikest Pärnu Suursilla avamislindist (vasakul), ja fotot, kus paremal pool on Jürimäe vanaisa Heino-Kalju Talva.
Rein Jürimäe näitab laskevõistluste auhinda nahkkaasi, mille vahel hoiti tükikest Pärnu Suursilla avamislindist (vasakul), ja fotot, kus paremal pool on Jürimäe vanaisa Heino-Kalju Talva. Foto: Ants Liigus

Päev enne Pärnu Suursilla avamise 72. aastapäeva jõudis Pärnu muuseumi kogusse tükike silla avamise rahvusvärvides lindist kirjaga ”Pärnu silla avamine, 6. november 1938. a.”.

Pärnakast kinkija Rein Jürimäe valdusse sattus ajalooline lindilõik tänu oma vanaisale Heino-Kalju Talvale, kes silla avamisel oli olnud auvahtkonna ülem. Lindi läbilõikamisel olevat antud tükk lindist tallegi.

Lindijuppi hoiti nahkkaante vahel, mis oli auhind laskevõistlustelt, kuna 1926-1938 kaitseväes teeninud Talva oli hea laskur.

Pärnu Suursilla avamine 72 aastat tagasi oli üleriigiline suursündmus, mis on jäädvustatud filmikroonikana.

Taani firma Hojgaard & Schultz ehitas Pärnusse kaks uut silda. Raudbetoonist kaartega 255 meetri pikkune sild hakkas asendama nahksilda, mis samal päeval suleti. Suursild parandas ühendust üle Pärnu jõe Tallinnaga, 1937. aastal rajatud Siimu sild üle Sauga jõe aga Haapsaluga.

Suursild lasti õhku 1944. aastal Saksa okupatsioonivägede taganemisel. 1956. aastal valmis Suursilla säilinud kandeosale ehitatud uus sild.

Heino-Kalju Talva töötas pärast teenistust kaitseväes sõjaväe majandusühistu ärijuhi, restoran Endla direktori, aedvilja keskühistu juhataja, kindlustusvalitsuse agendi, teedevalitsuse majandusjuhataja ning peakassapidajana. 1945. aastal Talva arreteeriti, Siberi vangilaagrist vabanes ta 1954. aastal ja pensionile jäämiseni töötas ehitusvalitsuses motoristi ja mördisõlme meistrina ning leivakombinaadis elektriku-lukksepana. Talva suri 1981. aastal.

Vaata videot Pärnu Suursilla avamisest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles