Kodanikunädal ootab kaasalööjaid

Madis Somelar
, ajalooklubi HPC president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalooõpetaja Madis Somelar.
Ajalooõpetaja Madis Somelar. Foto: Erakogu

Neli aastat tagasi pöördus kuus ministrit koolide poole ja  kutsus kodanikupäeva tähistamiseks korraldama teemakohaseid aktusi, viktoriine, näitusi, väitlusi, kohtumisi, esseevõistlusi ja muud huvitavat. Nii toimus novembris 2006 Pärnu linna õpilastele mõeldud kodanikunädal. Sel aastal toimub kodanikunädala viktoriin viiendat aastat ning kolmandat aastat on kaasatud Pärnumaa koolid

Kodanikunädala juhtmõtted on järgmised: kodanikualgatus ja -aktiivsus; Pärnu linn kui maakonna keskus; religioon ja Pärnu pühakojad.

Demokraatia on riigis sedavõrd tugev, kuivõrd tugev on kodanikuühiskond. Oskus näha ühiskonna valupunkte, suutlikkus näha ümbritsevat läbi teise inimese pilgu, arvestada vähemustega, kasvatada tolerantsust ja olla aktiivne ühiskonnaliige on tugeva kodanikuühiskonna eeldus. Neist mõtetest lähtuvalt pakume Pärnu linna õpilastele võimaluse osaleda aktiivselt kodanikunädala üritustel ja viktoriinil.

Pärnu linna ja maakonna gümnaasiumidest/keskkoolidest on oodatud kaks kolmeliikmelist võistkonda (üks kolmandast kooliastmest, teine gümnaasiumiastmest), põhikoolidest üks võistkond (kolmandast kooliastmest). Võistkondasid võib olla ka rohkem. Võistkonna nimi ja liikmed tuleb registreerida e-posti aadressil madissomelar@gmail.com.

Võistkonnal võiks olla koolipoolne juhendaja. Võistkonna ülesanne on maksimaalselt osaleda kodanikunädala üritustel. Kodanikunädal lõpeb viktoriiniga 30. novembril.

Viktoriini küsimused on koostatud kodanikunädala ürituste baasil, samuti on vaja tutvuda Pärnu linna ja pühakodade ajaloo ning tegevusega. Seega, mida aktiivsem on võistkonnaliikmete osavõtt üritustest, seda edukamad peaksid nad olema viktoriinil.

Viktoriini küsimuste autoriteks on õpilastele esinenud inimesed ning ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajad Madis Somelar ja Kristjan Saidla. Et osavõtt segaks võimalikult vähe muud õppetööd, on üritused jagatud mitme nädala vahel.

Kodanikunädalal peaksid registreeritud võistkonnad osa võtma mitmest üritusest. 16. novembril kell 16.30 ootab õpilasi Pärnu linnakodaniku maja. Esmalt kohtuvad õpilased majaproua Hilja Treubergi ja viktoriini korraldaja Madis Somelariga, 17-18.30 esineb Risto Tamm.

18. novembril kell 17 kohtuvad õpilased linnakodaniku majas uuesti Risto Tammega.

Linnakodaniku maja ootab õpilasi taas 23. novembril kell 17, kui õpilasteni tuuakse „Elavad pildid” kahe Pärnus tegutsenud naise elust. Üks neist on Lilli Suburg.

26. novembril kell 17 kohtub linnakodaniku majas õpilastega riigikogu liige Väino Linde.

Võimalusel võiksid võistkonnad külastada linnakodaniku maja eraviisiliseltki ja tutvuda sealsete väljapanekutega. Maja on avatud kolmapäeviti ja neljapäeviti 12-18.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles