Noored kirjutasid taeva- ja rahatähtedest

, Pärnu keskraamatukogu lasteosakonna bibliograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Pärnu keskraamatukogu lasteosakond.
Pildil Pärnu keskraamatukogu lasteosakond. Foto: Henn Soodla

Pärnu keskraamatukogu lasteosakonnas saab novembrikuu lõpuni uudistada näitust "Kuhu vaatad, kuhu lähed, igal pool on ainult tähed". Sellest ajendatuna leidis raamatukogus aset väike ajurünnak, mille tulemusena Pärnu Vanalinna põhikooli 5.c klassi noored oma mõtted kirja-, taeva- ja rahatähtedest kirja panid.

Pea kõik kirjutajad leidsid nimetatud kolmed tähed võrdselt vajalikud olevat. Euro tuleku ootel räägiti rahatähtedest ja arvati, et siis tuleb jälle uuesti raha kasutama õppida ja päris ilma rahata oleks kurb ihaldatavaid asju vaadata. Selleks, et piisavalt rahatähti omada, tuleks kõigepealt kirjatähed selgeks saada. Nende kaudu avanevad kõik ülejäänud uksed.

Üks kirjutaja arutles konkreetsemalt, et hästi rahastatud teadlased ei peaks esimeses järjekorras autode võimsust arendama, vaid püüdma välja töötada ravimeid, mis vajalikud tuhandetele. Kui rahatähti üldse poleks, ei oskaksi inimesed arvutada ja poleks meil mingit majandust, mõtiskles teine noor.

Teati, et kirjatähti on ümmargusi, sirgeid ja kandilisi ning need teevad suhtlemise lihtsamaks ja juhatavad inimese lugude põnevasse maailma. "Appi! Kui ei tunneks kirjatähti, ei saaks oma mõtteid arvutis sõpradega jagada", kirjutas üks noor.

Äramärkimist leidsid ka taevatähed, mis oma kauguses ja ilus unistama panevad ja taevast alla langedes salasoove nimetada lubavad.

Kõik teemaga kaasa tulnud kaksteist noort ja neid innustanud õpetaja Helvi Põder võtsid raamatukogu pakutud väljakutse meid kõikjal saatvatest tähtedest mõelda rõõmuga vastu.

Raamatukogu žürii jagas preemiaid järgnevalt: sajakroonist rahatähte kujutavad pusled saavad Elerin Teemant, Andreas Org, Laura Moon ja Dario Raudsepp, viiekümnekroonist vana kujundusega rahatähte kujutava pusle saavad Kären Tali, Madis Rea, Kaire Hunt ja Kairi Källo ning väikese eurovoldiku Maker Padari, Jelizaveta Plink, Kathariina Vabrit ja Karro Tali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles