Juhtkiri: Vapilaev Kesklinna kai äärde?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Läinud reedel toimunud Pärnu Postimehe ja Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis ühisel arvamusliidrite lõunal tegi linnavolikogu aseesimees reservohvitser Jüri Kask ettepaneku, et Pärnu taotleks endale teenistusest maha kantud miinijahtija Wambola, mis Eestile üleandmisest peale 2000. aastal kandis Pärnu ja mereväe koostöö märgiks Pärnu linna vappi.

Läinud aasta märtsi lõpul arvati Wambola teenistusest pensionile ja laev jäi ootama huvilisi, sest valikuid pole palju: kas külastusobjekt alalises ankrukohas või sulatusahju. Kask tegi ettepaneku eksponeerida laeva alaliselt Kesklinna kai ääres. Pärnu Postimehe arvates peab linn nüüd kas tegutsema ja näitama üles huvi vapilaeva vastu või sellest loobuma ning tegema ettepaneku sõlmida koostöölepe mõne muu laevaga.

Wambola võiks Pärnu kesklinnas olla külastajamagnet. See eeldab kainet rahalist arvestust selle kohta, mis muuseumlaeva ülalpidamine maksma läheks. Laeval peab olema ööpäev ringi teenistus, sest mis valveta jäetakse, see Pärnus varem või hiljem ära lõhutakse. Kes ja kuidas aga hakkab korraldama külastajate vastuvõttu laeval?

Kui Wambola muutmine isamaaliseks muuseumiks peaks Pärnule üle jõu käima, tuleb seda avalikkusele selgelt öelda. Sel juhul võiks teoks teha uue koostöölepingu mereväega, et edutada mõni noorema põlve sõjalaev Pärnu vapilaevaks. Siis kulub marjaks ära korralik plaan, kuidas koostöö välja peaks nägema, sest Wambola on Pärnusse sattunud haruharva.

Kui juba isamaaliste tegude kallale asuda, võiks ükskord otsustada, kas Pärnu tunnuslauseks sobiks ”Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn” või on tegemist ”ebaolulise ajalooseiga upitamisega”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles