Kolme kooli õpilased pidasid romantismiõhtut

Madis Somelar
, ajalooklubi HPC president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantismiõhtu.
Romantismiõhtu. Foto: Erakogu

Ligi 70 õpilast ja 15 õpetajat Pärnu Vanalinna põhikoolist, Koidula gümnaasiumist ja vabakoolist kogunes kolmapäeva õhtul Koidula kooli aulasse romantismiõhtule. 

Ruumikujunduski lähtus romantismiajastu kontseptsioonist ja selle elluviimise eest olid hoolt kandnud Koidula kooli 8. klassi õpilased Annely Jüriöö, Johanna Kümmel ja Airika Teearu.

Õhtu algas Koidula kooli 8. klassi õpilaste Loretta Jürisoo ja Ott Midenbriti avasõnadega. Esimese teemana käsitleti romantismiajastu ajalugu. 8. klassi õpilased Petra Prints, Kristo Kulli ja  Lisanna Laanela tõid kuulajateni maailma ajaloo suursündmused 18. sajandi lõpul ja 19. sajandi alguses. Pikemalt peatuti Chiose veresaunal, Saksa rahvuslusel, Juulirevolutsioonil. Teemakäsitlus lõppes estofiilide tegevuse ja eestlaste rahvusliku ärkamisaja käsitlemisega.

Olles saanud baasteadmised ajaloost, suunduti maalikunsti, kirjanduse ja heliloomingu valdkonda. Maalikunsti käsitlenud Vanalinna põhikooli 9. klassis õpilased Erik-Jörgen Sempelson ja Silver Sepp tutvustasid Prantsusmaa romantismiajastu suurkujusid E. Delacroix’d ja T. Gericault’d ning maalikunstnike töid “Medusa parv” ja “Vabadus viib rahva barrikaadidele”.

Ajastu kirjandusest – V. Hugo, H. C. Anderseni, lord Byroni ja L. Koidula loomingust – kõneles Koidula kooli 8. klassi õpilane Pille-Riin Peet. Heliloomungu suursaavutustest töi näiteid Koidula kooli 8. klassi õpilane Lisann Aljaste.

Kultuurivaldkonna ettekannete vahele oli põimitud ajastu luule. Nii tõid kuulajateni saksakeelse Goethe luule Ramsus Õismets Koidula kooli 8. klassist ja venekeelse Puškini luule Konstantin Aldas Vanalinna põhikooli 9. klassist. Lord Byroni luulet esitas inglise keeles Koidula kooli õpilane Armand Sutt. Lydia Koidula luulet deklameeris Koidula kooli 7. klassi õpilane Laura Sinimäe.

Järgnesid kolm lühinäidendit. Esimesena vallutasid lava Vanalinna põhikooli 9. klassi õpilased Kaari Tõke, Adeele Kuslap, Inger-Helene Värat, Kaspar Tiri, Erik-Jörgen Sempelson, Silver Sepp, Gelly Metsaveer etendusega “Okasroosike”.

Seejärel etlesid Vanalinna kooli 8. ja 9. klassi õpilased Braien Mekleš, Kers Kristjan, Brigyta-Renata Piiri, Mihkel Tomberg, Rasmus Paks, Reimo Otter, Ruth Lehemaa, Hanna Maria Vask, Marie Rosalie Hanni, Laura Pukk, Gen Metsaveer, kes tõid vaatajateni H. C. Anderseni muinasjutu “Keisri uued rõivad”.

Õhtu lõpetasid Koidula kooli 8. klassi õpilased “Tuhkatriinuga”. Lavastuses tegid kaasa Petra Prints, Sandra Mäesepp, Lisanna Laanela, Lisann Aljaste, Karl Naarits, Armand Sutt, Karl Kevad, Timothy Rähmonen, Liina Luhar, Loretta Jürisoo.

Kõik muinasjutud olid romantismiajastu ainelised ning õpilased kasutasid lavastustes ajastu suurkujude nimesid ja loovtöid. Iga lavastus kandis endas kasvtuslikku väärtust. Õpilasi juhendasid Koidula kooli õpetajad Mari-Krõõt Fridolin, Marge Kanniste, Sirje Tannebaum, Eda Teearu ja Eve Pampa, Vanalinna põhikooli õpetajad Eda Käsper, Eve Hirvela, Malle Šalda ja Galina Voronovskaja ning vabakooli õpetaja Kristjan Saidla.

Näidendis “Tuhkatriinu” osalenud Koidula kooli õpilaste muljed romantismiõhtust

Karl Naarits
(võõrasõde Inga): “Romantismiõhtu oli väga põnev kogemus. Mulle tundus see kui vabaõhuline koolitund, kust sai uusi teadmisi ja natuke nalja ka. Et see oli esimene omataoline üritus, oli seal paar asja, mida oleks saanud paremini teha. Üritan ka kõikidel teistel salongiõhtutel olla ja loodan, et need kestavad veel aastaid, saavad traditsiooniks. Üritus oli super ja soovitan seda kõigile.”

Karl Kevad (turvamees ja üks näidendi kirjutajatest): “Romantismiõhtu oli tore. Eriti tore oli kaasa teha näidendis. Teiste näidendeid oli ka huvitav vaadata.”

Loretta Jürisoo (muinasjutuvestja ja õhtujuht): “Ei osanud alguses midagi romantismiõhtust arvata, sest pole kunagi sellisest salongiõhtust osa võtnud, kuid nüüd pean ütlema, et see oli super kogemus. See õhtu oli väga mõnus, sai nalja ja läbi selle õppisin nii mõndagi. Kindlasti võtan teistest salongiõhtutestki osa.”

Petra Prints (ajalooettekande esitaja ja prints): “Minu emotsioonid olid pärast romantismiõhtut ääretult positiivsed ja mu mõtted tiirlesid aina selle ümber, seega läks mulle see üritus väga korda. Ettekande tegemine kindlasti õpetas mind, kuidas olla hea kõneleja suure publiku ees. See andis mulle esinemiskogemuse, mida elus kindlasti vaja läheb. Omandasin uusi teadmisi, kuid samal ajal sain kõvasti naerda ja veeta mõnusalt aega. Olen üliõnnelik, et sain romantismiõhtust osa võtta. Tahan edaspidi sellistel üritustel kaasa lüüa.”

Pille-Riin (kirjanduse ettekande esitaja): “Üritus oli väga hästi korraldatud. Kui esinesin, olin väga närvis, aga üldkokkuvõttes läks kõik hästi. Mulle väga meeldis viimane näidend. Kogu üritus oli väga tore.”

Lisanna Laanela (Tuhkatriinu): “Minu arvates oli romantismiõhtu väga positiivne kogemus kõigile osavõtjatele. Inimesed olid meeldivad, ettekandeid ja teisi esinemisi oli hea teha, kuna publik oli väga osavõtlik ja kuulas vaikselt. Mulle väga meeldivad sellised üritused ja tahan tulevikus võtta osa millestki sarnasest.”

Liina Luhar (võõrasema): “Läksime kõik romantismiõhtule, teadmata, mis sellest üritusest välja kukub. Õhtu oli väga huvitav ja meeldejääv ning ettekannetest sain palju uut infot romantismi kohta. Näitlemine oli meile aga kõigile uus kogemus ja arvan, et esimese korra kohta tuli meil see päris hästi välja.”

Lisann Aljaste (muusika ettekanne, haldjas Malviine): “Salongiõhtu oli suurepärane. Enne algust olin natukene ärevil, sest pidin esitama ettekande muusikast romantismis ja näidendis osalema. Mõlemad tulid hästi välja ning nüüd olen tohutu kogemuse võrra rikkam.”

Timothy Rähmonen (võõrasõde Katariina): “Mulle isiklikult meeldis väga romantismiõhtu. Kõik ettekanded ja luuletused olid päris põnevad. Kirjanduse ettekanne läks natuke pikaks ja ei jõudnud kuulata, kuid kõik näidendid, mis järgnesid, olid väga head. Ühesõnaga oli väga tore õhtu ja tulen järgmistele romantismiõhtule kindlasti.”

Sandra Mäesepp (kuninganna Ulvi): “Minu arust on see väga tore, et Madis selliseid üritusi korraldab. Romantismiõhtu tegemine oli hea idee romantismi ajajärgu tutvustamiseks. Lahe oli ka see, et saime “Tuhkatriinu” näidendi lavastada. Seltskond ja kogu üritus kokku meeldis mulle ja usun, et teistele kohalolijatele ka.”
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles