Kihnu Jõnn valvab mereväravat

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Legendaarse kapteni Kihnu Jõnnu pronksist paarimeetrine kuju hakkab valvama jahtklubi juures Pärnu mereväravat, mõtte algatanud Pärnu Rotary klubi avab Tauno Kangro (pildil) valmistatud skulptuuri 14. mail, klubi sünnipäeval.

See kuupäev on Pärnu Rotary klubi sünnipäev ja klubi presidendil Jüri Feofanovil oli eile põhjust rõõmustada, sest nad said linnavalitsuselt loa viia ellu mõte “Kihnu Jõnn Pärnu mereväravasse” ja paigaldada skulptuur Lootsi 6/8 kinnistule. Sellekohase teatega saabus jahtklubisse pressikonverentsile Pärnu meer Toomas Kivimägi.

Veidi kreenis laeva rooliratast keerav pronksist Kihnu Jõnn hakkab seisma jahtklubi ees, kus linnast tulev ja kõigile avatud jalutustee läheb läbi õue randa. Ettevõtmise hinnanguline maksumus ulatub üle 600 000 krooni, raha koguneb rotarite endi ja mõtte toetajate annetustena ning enim panustanute nimed jäävad Jõnnu alusgraniiti.

“Lennukas ja põnev idee,” möönis kujur Kangro, rääkides kolmandast kavandist, sest esialgne töö oli lihtsalt “Vana merekaru”, nüüd on see omandanud konkreetse isikuga seotud kuju ja vormi ning kihnlastel pole väidetavalt midagi selle vastu, et nende kuulsaim mees linnas kuival maal tüürib.

Pärnu rotarite algatus oli Raimond Valgre skulptuuri püstitamine kuursaali juurde 2004. aastal, nüüd on käsil teine samalaadne ettevõtmine.

Nordea Panga Pärnu kontori juhataja, Rotary klubi liige Mati Tiimus viitas huvitavale ajaseosele Kihnu Jõnnuga (pärisnimi Enn Uuetoa). Kui 1992. aastal kapteni põrm Taanist kodusaarele toodi, hakkas kehtima Eesti kroon. Nüüd, kui 2011. aastal valmib tema kuju, hakkab kehtima euro. “Jõnn on nagu rahavahetuse sümbol,” kostis Tiimus.

Pärnu linnapea tunnustas rotarite mastaapset ettevõtmist ja tundis heameelt, et linnaruum täieneb häid emotsioone tekitava skulptuuriga, ning andis enda poolt isiklikult klubi presidendile kuju fondi üle paki pangast saadud euromünte.

Pärnu jahtklubi kommodoor Egon Elstein lisas, et kujule on leitud sümboolne koht, sest kus mujal kui jahtklubis kohtuvad siin linnas viibivad kaptenid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles