Firmasildi riputamine Pärnu peatänavale on võtnud üle aasta

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LVMi juhatuse liige Ingmar Saksing loetles Rüütli tänaval neliteist rippuvat äri- või reklaamsilti, nagu nad tahavad oma büroogi ette üles panna.
LVMi juhatuse liige Ingmar Saksing loetles Rüütli tänaval neliteist rippuvat äri- või reklaamsilti, nagu nad tahavad oma büroogi ette üles panna. Foto: Ants Liigus

Kinnisvarabüroo LVM on Pärnus Rüütli tänaval äri ajanud 2005. aastast, mullu oktoobrist uuel aadressil Rüütli 41, aga ukse kohale ärisilti riputab siiani, sest pole saanud selleks muinsuskaitseameti kooskõlastust.

LVMi juhatuse liige Ingmar Saksing tõdes, et firma on oma ärisildi ukse kohale riputamiseks muinsuskaitseametist luba taotlenud viisteist kuud. Selle aja jooksul on silt ise muutunud riigi nõudmistele järele andes aina väiksemaks ja kahvatumaks.

“Aga esteetiliselt paremaks,” tunnistas Saksing. “Meile endilegi enam ei meeldi fassaadi külge kinnitatud lame plakat äritähiseks, millele muinsuskaitseametnikud juba mullu novembris kooskõlastust ei andnud, seepärast pakkusime kohe teisegi variandi.”

Teiseks variandiks oli LVM pakkunud oma firma logo kujutise, mis ripuks Rüütli tänava büroo ukse kõrval fassaadi küljes kõnnitee kohal ja oleks seest valgustatud, heites kuma kõnniteele ja torkaks õhtupimeduseski juba kaugelt silma.

“Algul oli see meil natuke suurem mõeldud, kuid on nüüd kahandatud mõõtudesse 80x40 sentimeetrit ehk küljepinnaga 0,32 ruutmeetrit,” lausus Saksing.

LVMi juhtkonna meelehärmiks ei leidnud seegi silt muinsuskaitseameti ametnike silmis armu.

“Muinsuskaitseamet ei nõustu valguskasti paigaldamisega Rüütli 41 hoonele, sest see kahjustab vaateid mälestisele,” vastas muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent LVMi juhatuse liikmele Andres Sutile 27. novembril 2009. aastal saadetud kirjas. “Lisaks palume teil muuta vaateakende kujundust, asetades kuulutuste tahvlid tagasiastega.”

Pärast muinsuskaitseameti eitavat vastust loetles Sutt muinsuskaitseinspektoritele neliteist(!) Rüütli tänaval juba varem rippuvat viitemärki, nende seas valguskaste, nii firmatähiseid kui näiteks Coca-Cola tootereklaami.

“Loetletud ettevõtted-kaubamärgid on paljud kooskõlastamata,” ütles Rent ja lisas, et kehtivast muinsuskaitseseadusest, reklaamiseadusest ja Pärnu muinsuskaitseala põhimäärusest piisaks, et omavoliliselt ja õigusaktidega vastuolus reklaamid ära korjata lasta. “Kahjuks lubasime selles osas Pärnu linnavalitsusega koostööd teha,” kahetses muinsuskaitse vaneminspektor.

Sekkub Pärnu linnakunstnik

Pärnu linnakunstniku Janno Poopuu sõnade järgi seisneb koostöö muinsuskaitseametiga selles, et linnaametnik ei anna oma kooskõlastust Pärnu muinsuskaitsealas ja -vööndis tähiste ja reklaamide paigaldamiseks enne riigiametnikku.

“Sealjuures annavad muinsuskaitseametnikud kooskõlastuse, pidades silmas ka kohaliku omavalitsuse õigusakte,” rõhutas Poopuu.

Poopuu viitas Pärnu linnavolikogu määrusele “Välireklaami paigaldamise eeskiri”, mis on muinsuskaitseseadusest pedantsemgi, määrates näiteks konsoolide otsas rippuvate välireklaamide maksimaalse suuruse ja kauguse majaseinast.

“Siinkohal tuleb vahet teha reklaamil ja ärisildil ning kaubanduslikul teabel,” rõhutas Poopuu. “Muinsuskaitseametnikud seda ei tee. Samal ajal on firmadel kohustus oma ärisildid ja kaubanduslik teave üles panna.”

Muinsuskaitseseadus tõesti ei tee vahet ärisiltidel ja reklaamil, kui need muudavad kaitsealuse hoone välisilmet.

Seadusesäte ütleb, et muinsuskaitsealal paikneva ehitise ilmet ei tohi muuta muinsuskaitseameti loata, olgu tegu reklaami või teabega.

“Kogu probleem saab alguse reklaamiseaduses lahku löödud mõistetest “reklaam” ja “tegevuskoha tähis”,” arutles Rent. “Kahjuks on Pärnu linnakunstnik seisukohal, et tegevuskoha tähiste kujundus- ja paigalduspõhimõtetega Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealas linnavalitsus tegelema ei pea.”

Süüdistatud linnakunstnik ei nõustu, et linnavalitsuses sellega ei tegelda.

“Tahame uuel aastal kokku kutsuda kolmepoolse komisjoni, kus ettevõtjad, muinsuskaitseamet ja linnavalitsus kõnelevad tekkinud probleemist,” teatas Poopuu.

Õhus on ähvardust

Muinsuskaitseameti Pärnumaa inspektorid ei ole valmis selles küsimuses uut aastat ootama.

“Muinsuskaitseamet tuletaks muinsuskaitsealal paiknevate hoonete omanikele ja valdajatele ning äriettevõtetele meelde, et vastavalt Pärnu linnavolikogu enda määrusele tuleb enne selle jõustumist paigaldatud ja määruses sätestatud välireklaami kujundusprintsiipidele mittevastavad välireklaamid likvideerida või määrusega vastavusse viia hiljemalt 31. detsembriks 2010,” tuletas Rent meelde.

LVMi kolm katset firmasilt oma Rüütli tänava büroo ukse kohale riputada on ligi poolteise aasta jooksul liiva jooksnud. Firma lubas neljandale katsele minna sel nädalal. “Nagu aru oleme saanud, ei tohi meie firma tähis Rüütli tänavat valgustada, nii et esitame pimeda variandi,” lubas Saksing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles