Lumi seiskas koolibussid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

“Just vaatame, kuidas üht lumetõrjeautot kraavist välja sikutatakse,” raporteeris Vändra valla kommunaalasutuse juhataja Taivo Himmaste eile kella poole üheteistkümne paiku telefoni.

Auto vajus kraavi, sest tee ei paistnud tuisuvaalude seest enam välja. Himmaste tööpäev algas kell viis hommikul ja veel polnud ta majja oma kontorilaua taha jõudnud.

“Tuiskab, tormab. Lükatakse tee lahti, tund aega ja nagu polekski midagi teinud,” kirjeldas Himmaste ilmaolusid Pärnumaa idapoolses otsas eile ennelõunal samal ajal, kui taevas maakonna läänepoolses otsas Pärnu linna kohal paistis juba üpris vaikne ja rahulik.

“Eks inimesed muidugi helistavad, aga kohe igale poole ei jõua. Kui esimese ringi peale saame, siis vahest jõuab ka eraisikuteni,” jätkas Himmaste.

Kõige läbimatuma kohana nimetas ta oma piirkonnas Kurgja kanti ja sinna Suurejõe poolt Mudiste – Suure-Jaani – Vändra maanteelt viivat teed, kus elanikel ei jäänud muud üle kui istuda kannatlikult lumevangis. Himmaste avaldas lootust, et õhtuks on see teegi sõidetav. Ta kinnitas, et Pärnu-Rakvere maantee poolne tee Kurgja talumuuseumi on sõiduks vaba.

Vändra valla igas neljas piirkonnas on korraga töös üks lumekoristusmasin, igal masinal on vaja lükata ligi kuuskümmend kilomeetrit.

“12 tunniga peaks hakkama saama, aga tänase (eilse – toim) seisuga läheb pikemalt. Ilmateade lubas, et pärast lõunat hakkab selginema, aga ega see veel meile tööpäeva lõppu tähenda. Kui üks ring saab peale, tuleb kohe teisele ringile minna,” tõdes Himmaste.

Lumme jäi kinni ja hilines Vändra kandi koolilapsi vedav liinibuss. Juurikaru koolis jäid voolukatkestuse tõttu eile aknad pimedaks ja koolitunde ei toimunud.

Halinga vallavanem Ülle Vapper sõnas eile hommikul, et on rakendanud kõik jõud lume lükkamiseks ja kuna jalgu on hakanud jääma vähema sõidetavusega riigiteed, lükkas vald oma jõududega neidki lahti.

“Seda, et üldse probleeme poleks, öelda ei saa, sest hommikul oli meie koolibuss 40 minutit lumevangis, enne kui jälle liikuma saadi,” sõnas Vapper.

Varbla valla Paadrema kandis jõuti vallateed koolibussi marsruudil küll eile hommikuks lahti lükata, kuid kooli lapsed ei jõudnud, sest takistuseks osutusid sealtkandi riigiteed, kus mõnel pool osutus läbipääs võimatuks.

“Oleme seni hakkama saanud, kuid küsimus võib olla ajas. Et hoiame madalat profiili ja püüame lükata nii vähe kui võimalik, peab keegi kuskil paratamatult ootama kuni kaksteist tundi. Raha teema kummitab küll väga-väga, sööme juba järgmise aasta eelarvet,” kostis Pärnumaa loodepiirilt Varbla vallavanem Sivar Tõnisson.

Lumerohkus läinud ja alanud talvel, möödunud talve lumesulamisele järgnenud teede ja truupide lagunemine ning sellele kõigele eelnenud riigipoolse teederaha 70protsendine kärbe on põhjustanud selle, et valda kummitab pidev käiberaha nappus. Vallavanem võrdles olukorda veereva lumepalli või laviiniga, mis kogub järjest miinust juurde ja kui lumerohke talv jätkub, on vähemasti Varbla valla tulevik äärmiselt tume.

“Jaanuaris tekib ilmselt olukord, kus ei ole enam millegagi maksta. Ligi poolel omavalitsustest oli selle aasta teeraha läbi juba selleks hetkeks, kui tänavune varajane talv pihta hakkas,” teadis Tõnisson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles