Jõululavastus viib muinasjuttu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osatäitjad on Endla teatri noored näitlejad, Timbulimbu rollis on Triin Lepik.
Osatäitjad on Endla teatri noored näitlejad, Timbulimbu rollis on Triin Lepik. Foto: Ants Liigus

Teisipäeva keskpäeval esietendub Pärnu Endla teatri suures saalis laste jõululavastus “Timbulimbu ja talv”.

Tüki on Kalju Kanguri lasteraamatu järgi dramatiseerinud ja lavastanud Andres Noormets ning lavastust mängitakse ainult detsembris kokku kümnel korral.

Endla teatri selleaastane laste jõululavastus räägib lavastaja sõnul eelkõige mängimisest ja mängimise rõõmust ning lavastust on oodatud vaatama kõik mängu ja muinasjutte armastavad suured ja väikesed teatrikülastajad.

Tore ja sõbralik

Timbulimbu on tüdruk, kes armastab väga talve, õige talve juurde kuulub kindlasti lumi. Seekord on aga midagi viltu, sest kalendri järgi peaks olema talv, lund aga ei tule ega tule.

Timbulimbu tahab olukorda lahendada. Ta võtab kokku oma lemmikmänguasjadest meeskonna ja koos minnakse teele lumemöldrite juurde, et teha selgeks, miks lumeveski lund ei jahvata. Teel lumeveski juurde ootavad Timbulimbut ja tema meeskonda ees suured seiklused.

Lavastaja Andres Noormetsa arvates peab jõululavastustes ikka talveteema sees olema. “Kalju Kanguri “Timbulimbu ja lumemöldrite” raamat on mulle lapsest saadik meeldinud. See on tore, sõbralik ja seikluslik,” ütles ta.

See pakub pinget mitmes vanuses lastele: igas vanuses saadakse sellest omamoodi aru. “Näiteks 5- ja 10aastased lapsed on ju väga erinevad, püüdsin leida midagi, mis oleks mõlemale huvitav. Arvan, et lastele tuleks võimalikult palju lavastada eesti autoreid,” pakkus lavastaja.

Noormets on kindel, et lastelavastust ei tohi teha ülejala, sest see tuleb kümne aasta pärast tagasi, kui needsamad lapsed täiskasvanuna saalis istuvad ja samuti ülejala tehtud asju ootavad. “Mulle lastelavastuste tegemine meeldib, see ei ole kohustus, vaid teen neid alati rõõmuga,” lausus ta.

Hurraa, lumi!

Lavastuses mängivad Triin Lepik, Liis Laigna, Jaanus Mehikas, Priit Loog ja Sten Karpov. Osatäitjad on Endla teatri noored näitlejad, kes nagu Timbulimbu talve armastavad.

“Mõnus, kui põsed on punased, saab kelgutada ja lumeingleid teha. Ja jääaugust kala püüda! Kui lumi on maas, tundub kõik kuidagi nii puhas olevat ja valgust on justkui rohkem kui porisel ajal. Pole lund – pole talve,” pakkus proovisaalist välja astunud näitleja Triin Lepik.

Priit Loog lisas, et lumeta jääks talv vahele, oleks ainult porine üleminek sügisest kevadesse. “Siis istuksin kõik vabad hetked akna all, suusad käes, ja loeks nukralt tunde.”

Sten Karpov kinnitas, et naudib ka tormi, Monikat, kuigi see teeb liikumise keeruliseks.

Liis Laigna pakkus, et mõnes mõttes oleks lumeta elu lihtsam, aga kui lund ei ole, teeb see nukraks. “Lapsena ma ei kujutaks ette, kui ei saaks lumememme teha, lumesõda mängida, suusatada, uisutada, talv oleks rikutud siis, kogu aeg peaks toas passima,” ütles ta.

Lavastuse kunstnik on rahvusvahelisi auhindu võitnud animatsioonikunstnik Kaspar Jancis. 2005. aastal pälvis Jancis teatriliidu “Kristallkingakese” auhinna mitmekülgse teatridebüüdi eest, luues kujunduse balletile “Alice Imedemaal” (Vanemuine) ning lava- ja helikujunduse lavastusele “Pal-tänava poisid” (VAT Teater). “Timbulimbu ja talv” on Jancisele esimene töö Endla teatris.

Etenduse muusika autor on Feliks Kütt, valguskujundaja Karmen Tellisaar ja videomeister Argo Valdmaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles