Keskmisest paksem seapõrn ennustab külma talve

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu on oodata lumerohket ja külma talve.
Tänavu on oodata lumerohket ja külma talve. Foto: Ants Liigus

Tavaliselt on Eesti inimesed detsembris muretsenud, kas jõulud ikka tulevad valged. Tänavu seda kartust pole, eakatelegi ei meenu, et juba jõulukuu keskel nii palju lund olnuks kui praegu, ja lähipäevad toovad nii lume- kui külmalisa.

Pärnus sadas nädalavahetusel pea 40 sentimeetrit lund. Kui läinud neljapäeval enne Põhja-Eesti lumme matnud Monika-nimelist tormi oli Pärnu ilmajaama andmeil siin keskmiselt 17 sentimeetrit lund, siis reede hommikul 22 sentimeetrit.

Rohkesti lumelisa tõi Pärnumaale hoopis nädalavahetus. Eile hommikul mõõtis Pärnu ilmajaam lumevaiba paksuseks 58 sentimeetrit. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) lumekaart näitas aga, et Pärnust põhja suunas lumekiht järjest paksenes. Sademete hulka mõõdetakse Pärnumaal ka Koonga vallas Tõllistes. Seal oli neljapäeval lumekihil paksust 12 sentimeetrit, reedel 35.

Koonga vallas Lõpel elav ilmavaatleja Ilmar Tiismaa rääkis, et tema mõõtis eile hommikul oma kodu ümber lumekihi paksuseks eri kohtades 55-65 sentimeetrit.

“Oma noorus tuleb meelde. Siis olid ka hanged räästani ja aiateibad praksusid külma käes,” sõnas 70aastane mees.

Tiismaa usub, et talv läheb niisama lumerohkelt ja külmalt edasi. Seda julgeb ta pakkuda nähtud metsseapõrnade pealt, mis tänavu on keskmisest paksemad. Mullu sügisel olid seapõrnad samuti keskmisest jämedamad ja järgnes erakordselt külm ja lumerohke talv.

“Tundub, et sel talvel tulevad detsember ja jaanuar keskmisest külmemad ja veebruar keskmise talveilmaga,” lausus Tiismaa. “Poolakad vist palju ei eksinud, kui lubasid väga külma talve, aga kas just aastatuhande kõige külmemat … seda ilmselt mitte.”

Pikaajalised ilmaandmed näitavadki Tiismaa sõnutsi, et tavaliselt kipub tulema kaks lumist talve järjest.

EMHI andmeil püsib alanud nädalal külm talveilm, seda eriti nädala teisel poolel, kui sisemaal langeb ööpäeva keskmine õhutemperatuur koguni 15 miinuskraadist allapoole. See on kuni kümme kraadi madalam selle aja normist.

Lund sel nädalal küll sajab ja tuiskab, kuid vähem kui läinud nädala lõpul. Reedel-laupäeval võib õhutemperatuur öösel langeda 20 miinuskraadini. Pühapäeval ja esmaspäeval on sisemaal oodata kuni 25 kraadi külma.

Tartu ülikooli vanemteadur Marko Kaasik avaldab oma veebiküljel USA ilmamudelite põhjal kuue kuu ilmaprognoosi. See lubab jaanuariks keskmisest külmemat ja normaalse sademehulgaga ilma. Veebruar suurt sula ei too, kuid tuleb siiski keskmisest veidi pehmem ja sajusem.

Märts on Kaasiku prognoosi kohaselt ilmselt keskpärane või veidi soojem, kuid pika ja külmapoolse talve järel peaks lumi püsima kuu viimase dekaadini. Aprill ja mai tõotavad nii temperatuuri kui sademete hulga poolest tulla tavapärased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles