Keskkonnaprojektidele Pärnumaal jagus 17 miljonit krooni toetusi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Pärnumaalt esitatud 23 projekti said jaatava vastuse SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogus, kus otsustati lõppeva aasta teise taotlusvooru rahastamist väärivad ettevõtmised.

KIKi Pärnumaa esindaja Piia Eller märkis, et kogu riigis sai teises voorus toetuse 462 keskkonnaprojekti summas, mis ületab 425 miljonit krooni. Pärnumaale jõuab jaatava vastuse saanud ettevõtmistega 17 333 407 krooni.

Maakonnas rahastuse saanud keskkonnaprojektidest kuus on keskkonnateadlikkuse maakondlikust alamprogrammist ja neli keskkonnateadlikkuse riiklikust programmist.

Neli ettevõtmist on seotud veemajandusega, üks maapõue, energeetika ja looduskaitsega ning kuus on maakondlikud projektid.

Õue ja loodusesse

Maakondlikele ettevõtmistele eraldatud 791 681 krooniga tehakse korda mitu rajatist. Projektidest kaks on esitatud Paikuse vallast: ohtlike jäätmete kogumise ring ja Paikuse aleviku Tiigi järve puhastamine. Surju vald tahab renoveerida Rabaküla pumbajaama, Kihnu vald korda teha kooli reoveepuhasti, Sauga ja Tõstamaa vald korraldada ohtlike jäätmete kogumisringi.

Keskkonnateadlikkuse maakondlikust alamprogrammist saadud 287 635 krooni jaguneb kuue taotleja vahel. Tahkuranna lasteaed-algkool avastab projektiraha toetusel kodukoha loodust, Libatse lasteaed-algkool korraldab õuesõppetunni loodusressursside kohta. Häädemeeste keskkool teeb õpilastele kahepäevase õppematka Viidumäe looduskaitsealal ja Vilsandi rahvuspargis, Audru keskkool õpetab kodukoha loodust tundma, Pärnu Vanalinna põhikool korraldab linna algklasside õpilastele keskkonnalaagri ja Pärnu loodusmaja teeb õpperetki Pärnumaa õpilastele.

Vesi ja maapõu

Enim raha, 14 483 113 krooni, on KIKi nõukogu eraldanud Pärnumaale veemajanduse arendamiseks. Saarde vald renoveerib Veelikse paisjärve ja Kilingi-Nõmme veetöötlusjaama, riigimetsa majandamise keskus tegeleb Kaalu paisjärve tervendamise ja kalapääsu rajamisega Rannametsa jõele.

Tõstamaa valla OÜ Surfe paigaldab joogiveetorustiku Tõstamaa alevikus Ringi ja Metsa tänavale ning rajab joogivee- ja kanalisatsioonitorustiku Ehitajate teele.

Maapõue valdkonnas saab Pärnu loodusmaja kivimite kollektsiooni ajakohastamiseks 148 794 krooni. Energeetikas aga Are vald Suigu lasteaia-algkooli maaküttele viimiseks 497 357 krooni ja looduskaitsele 417 711 krooni, et alustada Are mõisapargi hoolduskavaga.

Algav aasta toob muutusi KIKile taotluste esitamise korda. Piia Eller mainis, et keskkonnaprogrammi järgmise vooru tähtaeg on 15. veebruar ning taotlused sinna tuleb esitada elektroonselt. Muutuvad ka taotlemise alusdokumendid ja finantseerimise kord. Projektide menetlemine läheb senisest kiiremini ja keskkonnasõbralikult, sest säästetakse hulga paberit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles