Kalligraafi loomeraamat toetab Pärnumaa andekaid lapsi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga tänava põhikooli aulas andis Vello Paluoja eile autogramme oma loomingut tutvustavasse kogumikku.
Kuninga tänava põhikooli aulas andis Vello Paluoja eile autogramme oma loomingut tutvustavasse kogumikku. Foto: Urmas Luik

Pärnu Kuninga tänava põhikoolis esitleti eile kogumikku “Vello Paluoja – rohkem kui kalligraaf”, mis annab ülevaate mitmekülgse kunstniku loomingust, meeldiva sissejuhatava kontserdiga esinesid õpilased.

SA Pärnu Vabahariduskeskuse egiidi all Hansaprindi trükikojas valminud kogumikust selgub näiteks, et Vello Paluoja on kujundanud Pärnu aukodaniku ja teenetemärgi, ta on linnakodaniku maja väljapaneku kujundaja, kalligraafiliste auaadresside ja konkursitunnistuste autor. Valik neist kui kunstiteostest kajastub trükise lehekülgedel.

Aastatel 1982-1992 oli ta Pärnu Postimehe rubriikide ja sarikirjutiste kujundaja ning töötas samal ajal tööstuskombinaadis Vikero. Sellest perioodist saab põhjaliku ülevaate nii sõnas kui pildis, nagu ka viimase aja põhitegevusest. See on portreede suursari “Inimesi Eesti kultuuriloos”, mille kaks näitust on Pärnu keskraamatukogus olnud ja koondnäitus jõuab jaanuaris Tartusse Eesti kirjandusmuuseumi.

Kogumikus saavad sõna sellised tuntud inimesed nagu kalligraaf ja õpetaja Heino Kivihall, heraldik Priit Herodes, kunstnikud Bruno Sõmeri ja Peeter Somelar, loometeel saatjatena Vambo Talu, Jüri Kask ja paljud teisedki.

Omaette peatüki moodustab ajakirjanduses avaldatud artiklite valik ning ülevaade isiku- ja ühisnäitustest, samuti Washingtoni kalligraafide ühingu tegevuses osalemine.

Toetajate abiga valminud 144-leheküljeline ja arvukate illustratsioonidega kogumik ei lähe vabamüüki, vaid teenib head tegevat eesmärki. Kunstnik on otsustanud toetada MTÜ Zonta Pärnu Klubi ettevõtmist “Andekas laps” ning trükise eest annetatud raha läheb stipendiumifondi, millest klubi toetab majanduslikus kitsikuses perede laste huviharidust. Mainitud projekt on Pärnu zontade eelistus olnud 2000. aastast ja kogumiku teksti koostaja, Pärnu Postimehe ajakirjanik Silvia Paluoja on klubi liige.

Lääne-Virumaal sündinud ja 1979. aastast Pärnus töötava kunstniku elu ja loomingut kajastavat kogumikku saab huviline muretseda SA Pärnu Vabahariduskeskuse kontorist, linnakodaniku majast ja villa Artisest, panustades nii heategevusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles