Teistmoodi õppepäev Raeküla koolis

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla kooli projektipäev.
Raeküla kooli projektipäev. Foto: Erakogu

Pärnu Raeküla koolis toimus järjekordne aastalõpu projektipäev, mille märksõnad olid ilu ja jõud.
 

Põhikooli noormehed osalesid Kaitseliidu korraldatud kolmes töötoas, kus tutvustati relvi, sõdurivarustust, sideõpet, traatside loomist, samuti võis panna proovile oma oskused leitnant Kivimäe juhendamisel virtuaalses lasketiirus relvaga M16.

Tõsiseim katsumus ootas õpilasi relvade ja sõdurivarustuse töötoas, kus vanemseersant Kaasi ja veebel Ivannikovi abil saadi selgeks, et täisvarustus on niisama raske, nagu oleks teine inimene kukil, ning selle raskusega koos tuleb vajadusel joosta, roomata, läbida pikki vahemaid.  

Uuriti eri kaliibriga relvi püstolist tankitõrjerelvani. Huvitavad oli mitme kasutusvõimalusega esemed, näiteks talvekummik/suusasaabas või magamisalus/kanderaam. Öövaatlusseade võimaldas pimedas klassis kaaslasi jälgida.

Lõpuks riietusid kaks noormeest suve- ja talvesõduriks.

Poisid said teada, et nii nagu relvadega märulifilmides vehitakse, tegelikkuses täpselt tulistada pole võimalik. Püstoli ja kuulipilduja laskmistehnoloogia võib küll huvitav olla, aga olulisem oli noorte jaoks teadmine, et isegi laadimata relva ei sobi suunata inimese poole.  

Vanemseersant Mürel tutvustas raadiosidet ja välitelefoni kasutamist. Samuti said õpilased teada pealtkuulamisvõimalustest ja sellest, kuidas töötab kommutaator.

Lasketiirus oli poistel võimalus proovile panna silmade teravus ja näppude kiirus. Neid, kes kordagi märgist mööda ei lasknud, oli vähe. Nagu selgus, on selles valdkonnas palju õppida.

Põhikooli neidude töötoad olid seotud kujundusega. Pärnu kunstikooli õpetaja Kristel Kallau juhendamisel õpiti tegema omanäolist jõululaternat, kasutades klaaspurki ja salvrätikuid.    

Enne kui valmis origami tehnikas kinkekarp, tuli kõigepealt õpetaja Kristel Peetersoni käe all õppida tavalisest paberist karpi voltima. Paberi voltimine tundus algul mõistatuslik, millest karp kuidagi välja ei paistnud. Hiljem valmisid kaunist paberist karbid tütarlaste käte all osavalt, igaüks sai lisada oma maitse järgi kaunistusi.

Pärnu väikese disainikooli õpetaja Margit Kool näitas slaidiprogrammi ja tutvustas võimalusi, kuidas vahvalt kujundada ühte noore inimese tuba. Kasutada võis spetsiaalseid tahvli- või magnetvärve, erinevaid nagisid, kaste, pudelikorke, vanu uksi nii lauaks kui voodipeatsiks.  Eriti põnev oli pesumasinatrumlist valmistatud laevalgusti. Samuti julgustas ta kasutama  värve ja pilte, eri mustreid ja kangaid, näiteks suhkru- või kartulikotist padjakatted põrandal istumiseks.

Heade mõtetega asuti suupistelauas õpetajate ja juhendajatega ühiselt keha kinnitama ja mõtteid vahetama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles