Avo Rahu: Pööramise kohad jäävad bussidele hangede vahel kitsaks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu maavalitsuse tellitaval 76 maakonnaliinil teenindab reisijaid neli bussifirmat: Mulgi Reisid, M.K.Reis-X, Vändra Karu ja MTG. Lumemöldrite hoogtöö pikkade pühade ajal Pärnumaal bussiliiklust ei seisanud, küll jäädi sõidugraafikust maha, sest hoolikamgi sahamees ei jõua korraga kõikidele teedele.

Õhutee katkemise pärast tellis maavalitsus Kihnu lendamiseks piirivalve päästesalga kopteri, mis neljapäeval tegi kolm reisi. Järgnevad kolm päeva ei olnud võimalik Pärnust saarele lennata, eile lubas ilmataat taastada ühenduse nii reisijate kui kaubaveoks.

Pärnu maavalitsuse transpordinõunik Avo Rahu, kuidas on Kihnuga, kas pühadejärgsel esimesel tööpäeval saab saarelt ära ja Pärnust sinna?

Täna (esmaspäeval, toim) hommikust teevad kaks lennukit Pärnu ja Kihnu vahet reise, abiks on Ruhnu liinilennuk. Saarele saab vedada tagantjärele ka toidukauba, mis pidanuks sinna jõudma enne pühi.

Kopteri tellimise eel pidasin nõu Kihnu vallavanema Ingvar Saarega ja et ilmaennustus ei lubanud midagi head, saigi kopter tellitud ning kõik, kes olid neljapäeval lennujaamas, jõudsid sihtkohta. Kopteriga on nii, et regulaarreise saab sellega teha hea ilmaga nagu liinilennukiga, vaid hädaolukorras tuleb ekipaaþ välja halvema ilmaga. Esimese reisiga lendas saarele seitse soovijat, rohkem ei saanud pardale võtta, arvestades nende ja pagasi raskust.

Missugune on olukord mandril bussiliinidega? Kas teieni on jõudnud kaebusi busside hilinemise pärast?

Ükski liin pole otseselt sõitmata jäänud, raskusi trotsides on sõidetud ja sõidetakse tänagi. Ainult lõuna suunal on teede olukord meieni jõudnud infole tuginedes kehv, seda Häädemeeste ja Kilingi-Nõmme suunda teenindab M.K.Reis-X. Seal oli jäänud mõni lumme mattunud teelõik sõitmata, näiteks esimese jõulupüha hommikul jäi raskete lumeolude tõttu ära liini number 78 buss, mis kell 6.05 pidi väljuma Kilingi-Nõmmest. Buss, mis pidi väljuma Massiarust kell 6.15, alustas Laiksaarest, ära jäid Rootsi, Mägra, Siimu ja Uulu kooli peatus.

Ja nagu teatas bussiettevõtte esindaja, ei ole ligi 11meetri pikkuse bussiga võimalik tagasi pöörata Käära lõpp-peatusest, sest seal on hanged nagu müür ees. Sama mure on MTG-l Tammeoja peatuses ja Mulgi Reisidel Paadremaa silla peatuses, kus on liini lõpp-peatus.

Kuuldavasti vajus üks buss sõitjatega lumevalli Sanga mäel?

Jah, Sanga mäel Audru lähedal vajus esimesel jõulupühal teelt välja Mulgi Reiside buss kolme sõitjaga. Keegi viga ei saanud ja buss jäi terveks, ühe inimese viis edasi bussijuhi naine oma autoga. Buss vajus ära, sest teeperve ei olnud võimalik tuisuga ühtlasest lumeväljast eraldada.

Kes peab hoidma lumevabad maaliinide bussipeatused? Suure sahaga on need umbe lükatud ja ootajal jääb valida, kas ronida peatuseposti juures hange otsa või riskida pimedas teel seismisega.

Bussipeatuste lahtihoidmise kohustus on sellel, kelle maantee ääres see peatus on. Enamasti lähevad meie bussiliinid riigimaanteid pidi, nii et riigi ülesanne on hoida peatuste taskud lumevabad. Vallateid pidi läheb vaid mõni liin, näiteks Surjus Kikepera külla ja Saugas Kilksama suvilateni.

Postipeatuses ootajal tuleb varuda kannatust ja loota, et see buss, millele tuldud, lõpuks ikka silmapiirilt läheneb.

Inimesed on arusaajad, meile ei ole tulnud kaebusi busside hilinemise pärast. Nüüd on vaja paari lumesajuvaba päeva ja teed ja bussipeatused on jälle talvises

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles