Eurosendid võivad lüüa bussiliikluse sassi

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnabussist ostes maksab pilet uuest aastast üks euro (piletit müüb Raivo Aru).
Linnabussist ostes maksab pilet uuest aastast üks euro (piletit müüb Raivo Aru). Foto: Urmas Luik

Algaval aastal Eestis kasutusele võetav euro toob käibele harjumatu hulga metallraha, millega toimetamine võib tekitada esialgu segadust bussiliikluseski.

„Kui seni ei jäänud bussid sõiduplaanidega jänni, siis nüüd, ma kardan, tekivad seetõttu, et juhil tuleb hakata peenraha lugema ja tagasi andma, ajanihked,” tõdes Pärnu maavalitsuse transpordinõunik Avo Rahu. „Saan aru, et lennu- või laevapiletite ostmisel kassas, kus inimesel pole tulist kiiret, võidakse krooni- ja eurosentidega mängida, aga bussis liinil kusagil peatuses saab see olema raske.”

Ehkki poole jaanuarini saab kõikjal maksta nii eurodes kui kroonides, võib seegi tekitada omajagu probleeme. Seda just seetõttu, et ostjale tohib tagastada üle oleva summa nii euro- kui kroonisentides.

Eelistatavalt siiski eurodes, olenemata sellest, et klient kroonides maksis.

Palju peenraha

„Meie pileti miinimumhind on kaheksa krooni, see on 51 eurosenti, ja kui inimene tuleb kolme 20sendisega, tuleb talle igal juhul üheksa senti tagasi anda,” tõi Rahu konkreetse näite bussisõitja lähitulevikust.

Transpordinõuniku sõnutsi on jutuks olnud ümardamine kroonide eurodeks arvestamisel, ent tegudeni selles vallas ei ole jõutud.

„Bussifirmad ja -juhid seda tahtsid, aga riik on võtnud väga jäiga seisukoha, et raha suhe on täpselt üks ühele ja mingit kõikumist ei ole,” nentis Rahu.

Kui ümardamine kunagi tulebki, siis mitte enne poolt aastat ja vaid sel juhul, kui selle algatajaks on rahvas.

Ehkki maainimestel on tavaks bussipileti ostmiseks tarvilik summa aegsasti valmis panna, rõhutas Rahu vastastikuse lugupidamise tähtsust uue raha käibele tuleku ajal. Ja seda, et hoolitakse sellest, kes teistest hoolib.

„Hirm on, et tullakse piletit ostma klaasitäie kroonisentidega. Inimesed, ärge raisake enda ega teiste aega, busside ajagraafikud ei võimalda selliseid lugemisi, selleks on pangad või annetuskohad,” manitses Rahu. „Teine on tulla 500kroonisega, siis võib juhtuda, et juhil pole tagasi anda.”

Pärnu bussiliinidel 40 ja 57 kehtivate piletite kohta ütles Rahu, et need jäävad kehtima, küll lüüakse veel müümata piletitele kroonihinna kõrvale hind eurodes.

AS GoBus Pärnu regiooni peadirektor Andrus Kärpuk nentis, et kaugliinibussidele toob euro tulek kaasa vaid selle, et mõneks päevaks katkeb piletite eelmüük, selle asemel saab pileti kas telefoni teel või ise kohale tulles broneerida.

„Et meie arvutiprogramm on kroonipõhine, ei suuda see eristada neid pileteid, mis müüdi täna kroonides, neist piletitest, mis 1. jaanuarist müüakse juba eurodes – selline pragmaatiline põhjus,” märkis Kärpuk. „Muuta programmi ühe kuupäeva pärast, kusjuures raha selleks tuleb kokkuvõttes sõitja taskust, ei olnud mõistlik.”

Bussis kaardimaksed

Bussides seoses euro tulekuga piletimüügiprobleeme Kärpuk ei näe. Liiati on kaugliinibussides võimalik sooritada kaardimakseid, pileti hinnad on ümardatud kümne eurosendi täpsusega ja bussidel peatusi kordi harvem kui maakonnasisestel liinidel.

„Alati võib öelda: mis see bussijuht pirtsutab, annan talle peotäie viiesendiseid, tal ju tööaeg, aga kaasinimesed tahavad õigel ajal kohale jõuda, nii et selline käitumine on ülejäänud sõitjate suhtes ebaviisakas,” märkis Kärpuk. „Bussis peaks kehtima ikka põhimõte, et pileti ostmiseks on võimalikult täpne raha. Nõuda seda ei saa, küll aga paluda.”


Linnaliinide sõidupiletite hinnad

Üksikpilet eelmüügist 0.64 eurot,
õpilase ja pensionäri üksikpilet eelmüügist 0.32 eurot,
üksikpilet ühissõidukist 1 euro,
kümne päeva perioodipilet 7.67 eurot,
täiskasvanu perioodipilet 14.06 eurot,
üliõpilase ja pensionäri perioodipilet 6.39 eurot,
õpilase ja keskmise või raske puudega isiku perioodipilet 5.11 eurot.
2010. aastal ostetud kuupiletid ja üksikpiletid kehtivad 31. jaanuarini 2011.

Andmed: Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles