Elumaja katus vajus lume raskuse all sisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika, ligemale 110 aasta vanuse elu- ja rehehoone katus ei pidanud poole meetri paksusele lumele vastu, kuid maakivimüürid seisavad endiselt püsti.
Pika, ligemale 110 aasta vanuse elu- ja rehehoone katus ei pidanud poole meetri paksusele lumele vastu, kuid maakivimüürid seisavad endiselt püsti. Foto: Urmas Luik

Tõstamaa vallas Alu külas vajus lume raskuse all sisse talumaja katus. Kuigi inimesed olid varingu hetkel majas sees, ei saanud õnneks ükski neist viga.

Õnnetus juhtus 30. detsembril kella 20 ajal. Eluruumide vahelaed jäid varingus terveks, kuid maja laudaosas purunesid ka laetalad. Laudas loomi ei olnud.

Kuna varisenud katus purustas osaliselt korstnad ja varingu ajal põles pliidi all tuli, kutsus pererahvas tulekahju kartuses kohale päästjad, kes kontrollisid kogu maja üle. Pliidi alt kustutati tuli ja põlengut ei tekkinud, kuid elamut praegu kütta ei saa. Valla sotsiaalnõunik kinnitas, et majutuse leidsid inimesed endale ise ja ajutist sotsiaalelamispinda ega muud abi ei vajatud.

Eile toimetas Jalaka talu õuel noorperemees, lükates redelil kõrvalhoonetelt lund alla.

Pika, ligemale 110 aasta vanuse elu- ja rehehoone katuse üks külgedest oli poole meetri paksuse lume raskuse all vajunud vastu maad ja katuse teine külg sisse vajunud. Halli eterniidi alt paistsid vanad sindlilaastud.

Peremees tõdes, et mõte lumi pealt ära lükata oli, kuid muud tööd tulid ette ja nii jäädigi sellega hiljaks.

“Vana katus, pidas kaua vastu, kuid oligi mineku peal, lumi aitas kaasa. Eks viga olnud see, et isa kunagi siin ehitas ja lõhkus välja rehekasti, mis hoidis katust. Laed on tugevad, katsime kilega ära ja nüüd ootame kevadet, talvel ei tee siin midagi. Nüüd ongi põhjus uus katus peale teha,” lausus peremees optimistliku pilguga õuest maja mõõtes.

Mööndes, et elumaja poolele katuse panekuks tuleb ilmselt pangast laenu võtta, kuid maakividest laut jääb ilmselt nüüd katuseta lageda taeva alla. Katus ei olnud kindlustatud ja peremehe teada seda lume vastu teha poleks saanudki.

Suurema osa ajast Prantsusmaal metsatöödel leiba teenimas, oli mees pühade ajaks ja aastalõpuks tulnud koju kogunenud lähedaste seltsi, kui kõva mürin ajas neid järsku pimedas õue juhtunut välja selgitama.

“Algul arvasime, et kass võib kuskil siin all olla, aga see tuli ka ise välja,” tunnistas peremees, et tegemist oli kõigile õnneliku õnnetusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles