Tori kalmistul töötavad saed

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Tori ajaloolisel nelja hektari suurusel kalmistul jätkuvad muinsuskaitseametiga kooskõlastatult heakorratööd, sae alla jäävad kuivanud kukkumisohtlikud puud.

Tori kalmistu hooldaja OÜ Matogardi juhataja Mart Ruumet rääkis, et ohtlike puude oksi hakkab ettevõte maha võtma juba sellel nädalal, tulevast nädalast läheb suuremaks tööks. Oranþpunase markeeringuga on tähistatud 37 ligi 70–80 aasta vanust puud, millest paljude tüved on mädanikust puretud või kuivanud, enamik neist on saared.

Raiemasinate tarvitamine oleneb puude asukohast ja Ruumeti sõnutsi kasutatakse nii kraanat kui muid arboristika võtteid ohtlike puude langetamisel.

Kännud, mille puhul asukohast tulenevalt ei ole aega oodata looduslikku kõdunemist, freesitakse. Kände juurida ei saa, sest selle tööga tekiks oht kahjustada hauaplatse.

Eemaldatavate puude suhtes on Tori vallavalitsus väljastanud raieloa ja see on kooskõlastatud muinsuskaitseameti Pärnumaa kontoriga, luba kehtib 1. aprillini.

“Oleme puud üle vaadanud nii metsa- kui muinsuskaitse spetsialistidega, kalmistul on kokku üle 100 varisemisohtliku puu, mis tugeva tuulega kukkudes võivad lõhkuda ajaloolisi kalmisturajatisi, nagu sepisaedu, malm- ja sepisriste ja muid hauatähiseid,” kõneles Ruumet. “Kalmistu hooldajana on mul palve: kui kellelgi on küsimusi, ettepanekuid või pretensioone Tori kalmistul toimuva kohta, pöörduge vahetult kas osaühingu Matogard või kalmistu haldaja Tori vallavalitsuse poole.”

Tori kalmistul toimus esimene matus 1824. aastal, surnuaed koosneb kahest osast: luterlaste ja õigeusklike matmispaigad.

Tori põrgu kohalt viib kalmistu neogooti stiilis väravani tee, väravaehitise osad sarnanevad kirikule kavandatavaga ja arvatavalt on rajatise autor ehitusmeister Paslack.

Pärnu jõe kõrgel kaldal asuvat kalmistut ilmestavad Vabadussõjas langenud torilaste mälestussammas, sepistatud hauatähised ja -piirded ning kujurite kujundatud kivitähised, sealhulgas kirjanik Andres Saali büst, mille autor on Mati Karmin.

Tori kalmistu heakorratöid rahastab Tori vallavalitsus ja ohtlike puude eemaldamine on jätk 2007. aastal alanud töödele, millega Matogard on planeerinud ja korrastanud põhiteid, taastanud talgutel kiviaeda ja koos õpilasmalevlastega teinud korda hooldamata haudu, sepisaedu, riste.

Siinkohal tasuks meenutada Tori valla Muraka küla elaniku Mari Andreksoni sõnu kohalikust vallalehest Kaldad. Ta kirjutab, et tedagi on õpetatud surnuaias tasa astuma ja vaikselt rääkima, aga tuleb mõista, et suuri asju ei saa alati vaikselt teha, sest kui teol on tuumakas mõte ja meeldiv tagajärg, ei pahanda teispool Elujõge astujad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles