Raeküla Vanakooli keskuses tilgub lumesulamisvesi

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivi Kaasikul tuleb mitu korda päevas kontrollida, kas kausid ja paberid on kogu allatilkuva vee kinni püüdnud.
Liivi Kaasikul tuleb mitu korda päevas kontrollida, kas kausid ja paberid on kogu allatilkuva vee kinni püüdnud. Foto: Ants Liigus

Pärnu Raeküla Vanakooli keskuse katus tilgub läbi, lage ja parkettpõrandat ähvardavad rikkuda veekahjustused.

Aasta lõpus üllatas Raeküla rahvast ebameeldivalt keskuses toimuma pidanud aastavahetuspeo ärajäämine, kuna maja fuajee laest tilkus vett alla.

Praeguseks pole olukord paranenud: keskuses toimuvad küll plaanilised ringitunnid, kuid fuajee põrand on kohati kaetud kilega, millele majarahvas sättinud veepiiskade püüdmiseks kümneid potte ja kausse.

Jää pressib veena tuppa

“Hommikuks tilgub pott täis,” ohkab Vanakooli keskuse juhataja Liivi Kaasik mitmeliitrist keedupotti vaadates. “Kuskile katusekonstruktsiooni on tekkinud jää, mis soojuse mõjul sulab, vesi tilgub alla, aga kust see tuleb, täpselt ei tea. Lume oleme katuselt maha ajanud, kuid see ei päästa, jää ja lumi on kuskile vahele kogunenud. Soojus pääseb lae vahele, sest maja peab ju kütma, tegevus käib siin pidevalt ja inimesed ei saa külmas olla.”

Kevadel oma 100. aastapäeva tähistav hoone sai renoveeritud ja taasavatud 2006. aastal. Renoveerimisprojekti kavandas Arcus Projekt OÜ, teostas Pärnu REV. Keskuse omanik on Pärnu linn, haldaja MTÜ Selts Raeküla.

Soojade talvedega oli Kaasiku sõnutsi majas kõik korras, probleemid tilkuva katusega algasid 2010. aasta suure lumega kevadtalvel. Suvel vaatasid Pärnu REVi mehed katuse üle ja vahetasid välja pragunenud katusekivid, aga tänavu talvel algas tilkumine uuesti.

Pärnu REVi projektijuht Enn Alunurm väidab, et läbi laseb ainult fuajeeosa valtsplekist katus, mis asub ülejäänud hoonest madalamal ja on paigaldatud seltsi liikmete poolt juba enne kivikatuse panemist. “See katuseosa pole meie firma tehtud,” kinnitab Alunurm. “Meie panime kivikatuse, kust ei tule midagi läbi, aga too plekk-katus oli ilmselt juba varem jääd lõhkudes katki tehtud.”

“Igalt poolt on vett tilkunud, ka kivikatuse kohalt: saalist, köögist, kontoriruumidest,” pole Kaasik Alunurmega nõus. “Võib-olla seisneb probleem viletsates katusekivides ja Saksamaalt tellitud kivid lihtsalt ei sobi meie kliimasse?”

Vesi rikub maja

Raeküla Vanakooli keskuse remonttööde garantiiaeg lõppes kevadel. Eelmise talve veekahjustused rikkusid majas kohati lage ja värvitud pindasid, lainetama kipub parkettpõrand. “Lootsime, et kindlustus saab aidata, aga sealt öeldi, et tegemist on ehitusveaga, mida nad ei hüvita,” meenutab Kaasik.

Majas käis enne jõule linnavalitsuse delegatsioon, kuid Kaasiku sõnutsi laiutasid nemadki käsi: enne kevadet ei saa midagi ette võtta.

Linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo sõnutsi leidsid linnavalitsuse liikmed, et maja lamekatusel oli väga palju lund ja ilmselt jäädki, mis läbi katuse veena majja pressib.

“Maja on seltsile antud tasuta kasutada ning hoone kasutaja peab tegema ka kõik majaga seotud hooldustööd, seega praegu eelkõige lume katuselt eemaldamise,” edastas Murakas-Ollo. “Kevadel lume sulades vaatab majandusosakond katuse üle ning teeb vajalikud remonditööd.”

Seni tuleb majarahval ilmselt sulavee püüdmiseks kaussidega joosta.

“Nuta või naera, lahendust ei paista kuskilt,” nendib Kaasik kurvalt. “Ei seltsil ega linnal ole raha, et midagi ette võtta. Süda valutab, see on ju kogu Raeküla rahva vara.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles