Uuendatud koolimaja lagedest immitseb vesi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Hansagümnaasiumi trepihallis on läbi lae jooksnud vee kahjustused kõige suuremad.
Pärnu Hansagümnaasiumi trepihallis on läbi lae jooksnud vee kahjustused kõige suuremad. Foto: Urmas Luik

Vaid aasta tagasi remondimeeste käe all 42 miljoni krooni eest värske väljanägemise saanud Pärnu Hansagümnaasiumis hakkas sulale läinud ilmadega mitmes teise ja kolmanda korruse ruumis laest vett tilkuma.

Kõige nutusem pilt avaneb praegu kooli trepihallis, kus laes on suured pruunid randid, värv seintelt koorunud ja veekahjustustest kummis.

Sulaveest on lagi saanud kahjustada veel teise korruse keemia- ja arvutiklassis ning kolmanda korruse bürooruumis.

„Trepil tilkus vesi kõige rohkem läbi,“ rääkis kooli direktor Silja Kikerpill eile, kui lumi koolimaja katuselt oli roogitud ja tilkumine lõppenud. „Esmaspäeval hoidsime trepi igaks juhuks üldse kinni, et vaadata, kas tilkumine lõppenud ja keegi põrandale pandud kausse ära ei nihutaks.“

Õppetööd tuppa tunginud vesi ei mujuta, suurem läbijooks jäi eelmisesse nädalasse. „Siis tilkus päris kõvasti ja ämbrid olid igal pool all,“ nentis Kikerpill.

Kikerpilli jutu järgi on kõige olulisem, et koolitöö toimuks ja ehitaja ilmnenud vead parandaks. „Õnneks kehtib remondile garantii ja ehitusfirma lubas kõik korda teha,“ lausus koolijuht.

AS Remeti juhatuse liikme Andres Neemre sõnade kohaselt on vesi tunginud hoonesse õhus sisalduva veeauru kondensaadist. „Tegemist ei ole katuse läbijooksuga,“ väitis ta.

Ehitusfirma juhatuse liikme selgitust mööda põhjustasid kondensaadi aktiivse tekke erakordsed lumeolud: lumi ummistas katuse tuulutuse.

„Tänaseks oleme katuse probleemsed osad lumest ja jääst puhastanud ja taastanud tuulutuse. Vee juurdevool on selle tulemusena peatunud,“ kirjeldas Neemre ehitusfirma tööd vee peatamisel. „Vaatame ka üle võimalused katuse tuulutuse tõhustamiseks.“

Neemre lubas veekahju tagajärjed kõrvaldada pärast konstruktsioonide kuivamist koolile sobival ajal.

Kikerpilli sõnutsi tuleb koolimaja katus nüüd kevadeni lumest ja jääst puhas hoida. Selle eest lubas hoolt kanda ehitusfirma.

Samasugused veekahjustused tekkisid vast remonditud koolimajas eelmisel talvel pärast suuremaid lumesadusid. Koolijuhi kinnitusel tilkusid laed mullu sama koha peal, viimase läbijooksuga lisandus eelmistele lekkekohtadele keemiaklass.

Suvel püüdis ehitusfirma küll viga parandada, kuid nagu näha – edutult.

Pärnu Hansagümnaasiumi hoone on ehitatud aastail 1938-1941. Hoone sisekujunduse tegi projekti autor arhitekt Olev Siinmaa, kavandades sisseehitatud mööbli, trepikäsipuu sepisvõre ja mõne kipsdetailidest. Kooli ekster- ja interjööris on skulptor Juhan Raudsepa valmistatud skulptuurkaunistused ja reljeefid.

Koolihoone renoveeriti 42 miljoni krooni eest üle-eelmisel aastal. Uuendusremonti tegi AS Remet. Mullu jaanuaris oli maja remondijärgne pidulik avamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles