Loomisel on Ameerika sõprade ühendus

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imbi-Ly Tasane.
Imbi-Ly Tasane. Foto: PP

Pärnus elav väliseestlane Imbi-Ly Tasane (pildil) tahab koondada Eestisse asunud ameeriklased, et tekiks omavaheline suhtevõrgustik, kes võiks tutvustada Ameerika Ühendriike laiemalt Eestiski.

Imbi-Ly Tasane on Pärnus elanud kolm aastat. Ta on sündinud USAs New Jersey osariigis. “Kui olin väike, kolisime perega Oregoni osariiki Portlandi,” rääkis ta.

Tasane kõneles, et tema isa Voldemar Raudsepp põgenes noormehena Teise maailmasõja ajal Eestist. Ta oli Põlvamaa mees ja lõpetanud Tartu ülikooli matemaatikaõpetajana. Esmalt sattus mees Rootsi, õppides seal arhitektiks.

Seejärel sõitis ta Ühendriikidesse, kus hakkas maju projekteerima ja oma kätega ehitama. Imbi-Ly vanemad tutvusid New Yorgis.

“Isa ei rääkinud meile Eesti elust kunagi pikemalt. Kui Eesti tuli jutuks, olid tal alati pisarad silmas,” meenutas Tasane. Imbi-Lyl on kaks õde ja vend. Kodus räägiti eesti keelt. “Niisamuti olen teinud oma lastega. Ka nemad kuulsid kodus eesti keelt kõneldavat,” mainis ta.

Naise abikaasa on eestlane ja selline valik oli vanemate meelest ainuõige. Tasane on töötanud meditsiini valdkonnas, tal on kolm last: 11aastane tütar Kristiina Marliis, kaheksa-aastane poeg Tormi ja viieaastane Tarvi. Eestisse kolis pere 2007. aastal. Plaan tulla oli juba mitu aastat varem. Imbi-Ly oli ebakindelgi, kuid isa küsis tütrelt, kas ta tahab, et tema lastest kasvaksid ameeriklased või eestlased. Imbi-Ly mõtles ja vastas: eestlased.

Imbi-Ly abikaasa Avo Tasane on pärnakas ning USAs elas pere 15 aastat. Avo eestvõttel tuldi Pärnusse elama. “Mina kartsin. Mõtlesin, kas on ikka õige koht lastega minna. Nüüd usun, et uue kultuuriga on võimalik harjuda. Tunnen puudust oma õdedest ja vennast. Esimesed aastad olid perele rasked,” mõtiskles Imbi-Ly, kes praegu õpetab inglise keelt Raeküla Vanakooli keskuses.

Imbi-Ly on mõelnud, et Pärnus võiks tegutseda USAst Eestisse asunute toetusgrupp. Esimene üritus, mis seda ideed toetaks, on Ameerika nädal Pärnus 25. oktoobrist 1. novembrini.

“On nii palju asju, mida ameeriklane Eestisse elama asudes peaks teadma ja mida pole vaja katse-eksituse meetodil õppida. Peale selle psühholoogiline abi,” pakkus Tasane.

Imbi-Ly Tasane soovib, et temaga võtaksid ühendust kõik, kes niisuguse ühenduse loomisest huvitatud on. “Ameerika on minu kodumaa. Tahaksin leida inimesi, kellega vestelda sel teemal ja kujundada Eestis Ameerika sõprade võrgustik,” kinnitas ta. Imbi-Ly Tasasega saab ühendust Facebooki ja Raeküla Vanakooli keskuse kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles