Täna läheb ahju viimane tegu leiba Pärnus

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pikettijad: Kilk tuleb seinapraost keeva veega välja peletada ja Toomas Kivimägi linnapea kohalt maha võtta! Kõnemehed süüdistasid AS Pere Leiba Pärnu leivatööstuse väljasuretamises.

Eile varasel pärastlõunal kogunes tubli sadakond valdavalt küpses eas linlasi pikettima Cibuse leivatööstuse sulgemise vastu. Täna läheb ahju viimane leivategu ja AS Pere Leib Tootmise suuromanik Rein Kilk lõpetab Pärnus leiva ja saia küpsetamise.

Pikettijate plakatid avasid meeleavalduse sisu: ”Pärnust peab saama Pärnu leiba!”, ”Linnaisad, miks vaikite?”, “Emal pole tööd”, ”Aga kust me nüüd hommikuti leiba saame?”, ”Kas linnavalitsus hakkab meile tööd andma?”, ”Soe leib ja sai – Pärnu bränd”, ”Toomas! Kas oled füüri-Reinuga ühes paadis?”

Kilgile keeva vett

Cibuse kauaaegne juhataja Mati Kuusk tutvustas kohaletulnutele lühidalt, kuidas leivatööstus on Pärnus jõudnud sulgemiseni. ”Kõigepealt viidi Tartusse parimad kondiitriretseptid, siis võeti kaubamärk, seejärel suleti kondiitritööstus, valetati ja vassiti leivatootmise jätkamisega,” loetles Kuusk.

Kuusk rääkis jõupingutustest, mida on tehtud leivaküpsetamise säilitamiseks, kuid ei Rein Kilk ega Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ole korduvatele pöördumistele vastanud.

Kuraasikas vanahärra viskas plekk-kopsikust lumehange keeva vett ja kinnitas, et juba vanal ajal võideldi nii ahjupragudes kilkidega, kes toitusid vana leiva purust. Nüüdki tuleb keev vesi välja tuua!

Pärnu linnavolikogu liige Valter Parve kutsus rahvast üles boikottima AS Pere Leiva tooteid.

Cibuse naabri, merenduskeskuse juhataja Arno Maidla tegi ettepaneku leivatööstuse asutamiseks tühjalt seisvasse Tarapitasse Papiniidus.

“Kivimägi maha!”

Linnapea kohuseid täitev abilinnapea Jane Mets kinnitas, et on 100 protsenti pikettijate poolt: Pärnu leib on parim. ”Ma pole Kivimägi, Remmel ega Kilk. Kohalik omavalitsus ei tegele ettevõtlusega. Nii linnapea kui teised inimesed on rääkinud Kilgiga ja too on lubanud, et midagi leivatööstuse hoonetes jätkub,” ütles Mets inimestele. Rahvahulgast kostis hüüdeid ”Kivimägi maha!”.

Ettevõtjast linnavolinik Eino-Jüri Laarmann tõdes, et iga ärimees teeb omandiga, mida tahab. Küll on tema esitanud volikokku eelnõu, et linnavalitsus teeks kõik endast oleneva, et leivatootmine Pärnus jätkuks.

Linnavolinik Hillar Talvik leidis, et hullem on inimeste tööta jäämine, kas Kilk seda mõistab? See haakus hästi Kuuse näitega perest, kus isa-ema mõlemad töötasid Cibuses, peres on kolm kooliskäivat last ning majal maksmist vajav laen.

Abilinnapea Annely Akkermann nõustus, et ettevõtluses ostetakse konkurent üles sulgemiseks ja turuosa endale saamiseks. Ettevõtjale ei saavat midagi teha.

Vihaseid hüüdeid linnapea Kivimägi, suurettevõtja Kilgi, linnavalitsuse ja volikogu aadressil lendas kolmvee-randtunni jooksul rohkem kui varasema aastaga kokku.

Piketeerijad tervitasid entusiastlikult Mati Kuuse soovitust Pärnu vormileiba varuks osta ja sügavkülmas hoida ning koguneda uueks meeleavalduseks linnavolikogu ette 27. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles