Pärnumaa saadikurühm oli tegus

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Midagi ei juhtu iseenesest, Mark on meid kogu aeg tagant suskinud,” lausus Trivimi Velliste (paremal) Mark Soosaare kiituseks.
“Midagi ei juhtu iseenesest, Mark on meid kogu aeg tagant suskinud,” lausus Trivimi Velliste (paremal) Mark Soosaare kiituseks. Foto: Ants Liigus

Pärnumaalt valitud riigikogu liikmed tegid eile maavanem Andres Metsoja juures senisest tööst kokkuvõtteid, üheskoos arutati, mida järgneva nelja aasta jooksul maakonna heaks teha.

Pärnumaa saadikugrupi esimehe Mark Soosaare sõnutsi on saadikurühm nelja aasta vältel arutanud teemasid Koonga vallas kaevandamisest Pärnu Kalevi staadionini. “See riigikogu koosseis ei saa küll taguda rusikaga rinnale ega öelda, et tegime sellise suure objekti nagu haigla, vahest kõige olulisem oli ringtee ehituse kännu tagant lahtisaamine,” rääkis Soosaar.

Mark on tagant suskinud

IRLi liige Trivimi Velliste leidis, et Pärnumaa saadikugrupp on olnud ülejäänud saadikurühmadega võrreldes kõige aktiivsem. “Midagi ei juhtu iseenesest, Mark on meid kogu aeg tagant suskinud,” lausus ta. Soosaart kiitsid ka reformierakondlane Väino Linde, keskerakondlane Kadri Simson ja roheline Mart Jüssi.

Enda tegevusest kõneldes peatus Velliste kõige põhjalikumalt riigikaitsel, rõhutades ajateenistuse tähtsust ja kritiseerides Läti riigikaitset. “See on Eestile isegi julgeolekurisk,” ütles ta. Velliste avaldas heameelt, et nii riigi- kui muinsuskaitselistes küsimustes on riigikogus saavutatud konsensus.

Simson pidas oluliseks võitlust omavalitsuste tulubaasi taastamise eest. “Eesti maksukoormus on tõusnud 31 protsendilt 34 protsendini SKPst. Toasooja käibemaks oli 2005. aastal viis protsenti, täna aga 20,” kritiseeris ta.

Jüssi tõdes, et Sindi paisu pole ta nelja aastaga suutnud maha võtta, kuid maksupoliitika on muutunud senisest keskkonnasäästvamaks.

Linde polnud päri Simsoni väitega, et ainult omavalitsuste tuludele on liiga tehtud. “Ka riik on kokku tõmmanud, selle kohta on isegi riigikohtu otsus,” lausus ta.

Poliitika on kompromisside kunst

Linde rääkis, et paljud riigikogus sündinud otsused on kompromisside kunst, mida tal põhiseaduskomisjoni esimehena on õnnestunud mõjutada. Vaatamata rahandusminister Jürgen Ligi sõnavõttudele iluaiandusest, on Pärnu nii Vallikääru rekonstrueerimiseks kui muuks vajalikuks Euroopa Liidu abiraha saanud.

Saadikud tõdesid, et igaühe aktiivsusest sõltub riigikogus palju ja kui inimene on järjekindel, pole opositsioonis olemine takistus. Simson tõi näite, kuidas Häädemeeste inimese kurtmine, et tal on kulukas end töötuna Pärnus näitamas käia, algul tema ja hiljem sotsiaalkomisjoni algatatud seadusemuudatuseni jõudis.

Metsoja uuris, mida riigikogu liikmed pakuvad välja Tootsi ja muude monofunktsionaalsete asulate probleemide lahendamiseks. Sama päeva hommikul koos Soosaarega Tootsi vallavanemaga kohtunud Simson ütles, et üks variante võiks olla tuulepark ja sellega rajatav tee Tallinna suunas.

Soosaar võrdles Tootsi ressursse Hollandiga ja leidis, et Tootsil on kõik eeldused, asendamaks Hollandi lilled Eestis omamaistega.

Omavalitsustele suuremad õigused

Pärnu Postimees tundis huvi, kas ja kuidas muudaksid riigikogulased kohalike maksude seadust. Jüssi hinnangul võiksid omavalitsused maavarade kaevandamisest rohkem tulu saada, Simsoni sõnutsi on hotelliarvetele kohaliku maksu lisamine USAs ja Euroopas täiesti tavaline. Velliste tõdes, et kohalikud maksud on raske aja märgid.

Soosaare jutu järgi võib Soome omavalitsus näiteks ujula ehitamiseks tulumaksu kohaliku omavalitsuse osa mõneks ajaks suurendada. “Palett nende värvidega võiks rikkamaks muutuda,” lausus ta.

Linde meenutas, kuidas ta linnapeana üritas raskeveokeid maksustada, kuid see tunnistati põhiseadusega vastuolus olevaks. “Ma ei kiirustaks seadust muutma, sest häid ideid pole,” rääkis ta.

Küsimusele, mis oleks Pärnumaa saadikugrupi eesmärk järgmise riigikogu koosseisu ajal, pakkus Velliste vastuseks üleskutset “Talendid koju” ja Linde märkis, et kui linn otsustab lõpuks silla asukoha, peaksid saadikud aitama sellele raha leida. Soosaare visioonid olid seotud rahvusparkide ja tuuleenergiaga, Simsoni hinnangul peaks riik omavalitsustele tagasi andma tulubaasi, et nad saaks loobuda kärbetest ja ise vajalikke asju otsustada.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles