Voltveti mõisas ootavad raamid peegleid

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Ise tehtud. Peegliraamid valmistasid Pärnumaa kutsehariduskeskuse tislerid ja maalrid.

Kolm suurt ja kaks väikest peegliraami ootavad Volveti mõisa saalis, millal saab annetajate abiga kokku nende klaasimise raha ja ruumikaunistus oma ülesannet täitma hakkab.

Omapärased, peosaali seinte rosettkaunistusega sobitatud raamid on valminud Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) tehnikaõppeosakonna ehituspuusepa ja ehitusviimistluse eriala õpilaste kätetööna.

“Nii suuri raame ei olnud me varem teinud, poistele oli see huvitav töö ja teadsime, kuhu need üles lähevad,” rääkis PKHK puidutöökoja juhataja Urmas Ailt.

Teise kursuse tislerid kasutasid kooli õppetöökoja moodsaimat sõna – arvuti teel töötavat pinki, sest peegliraamide nurgad olid juhendaja sõnutsi küllalt keerulised freesida. Tulevased maalrid aga said kasuliku kogemuse väga peent ja nõudlikku ülesannet täites.

PKHK tehnikaõppeosakonna õpilased on oma kooli Voltveti koolituskeskusele varem valmistanud praktika ajal õpilaskodu mööblit.

PKHK Voltveti koolituskeskuse majandusjuht Mati Jassik ütles, et peegliraamide joonised olid kaustas väga kaua aega, esimest korda mõeldi omaaegse Tihemetsa tehnikumi väikese saali peeglitele üle 20 aasta tagasi. Nüüd oli see kaust ja need joonised töö alus, suuremad raamid on mõõdus 2,5 x 2,2 ja väiksemad 1,1 x 1 meetrit.

Ühe väikese klaasimata raami on Jassik paigutanud pargipoolsele seinale ja see läheb toonidelt ning teostuselt kokku omal ajal luksusliku interjööriga ruumist säilinud osa ning akende ette hoolikalt paigutatud kardinatega.

Suured raamitud peeglid hakkavad katma peauksepoolsel seinal osa, kus betooniga on hävitatud seinamaalingud, mille taastamine osutus võimatuks.

“Paneme teised raamid ka üles, kuni raha leiame,” rääkis Jassik, kelle hinnangul suure peegli klaas võib maksta 70 euro ringis.

PKHK Voltveti koolituskeskus on saanud toetust mõisakoolide riiklikust programmist, läinud aastal oli mahukaim ja üllatusterohkeim töö 1830. aastal ehitatud peahoone värviuuringud, mida põhiosas tegid kunstiakadeemia tudengid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles