Muuseumile müts pähe

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanast aidast vormilt vana, ent sisult uue Pärnu muuseumi hoone rajamine neelab sadu töötunde ja üle kahe miljoni euro.
Vanast aidast vormilt vana, ent sisult uue Pärnu muuseumi hoone rajamine neelab sadu töötunde ja üle kahe miljoni euro. Foto: Urmas Luik

Pärnu muuseumi uue maja ehitajad on mahukate betoonitööde ehk vahelagede ja hoonesisese karkassi rajamisega ühele poole saamas, mis tähendab, et tuleval nädalal võetakse ette juba katus.

“Võib öelda, et oleme töödega laias laastus poole peal,” märkis Eston Ehituse projektijuht Urmas Veskimeister. Rassiti ju betoonitööde kõrvalt muudelgi töölõikudel. Nii näiteks on paigaldatud vahelagedesse kaableid ning toruläbikuid. Samuti tehti põrandaalused torutööd.

Nagu vanasti

Olulise etapi valmimine tähendab mõningast kaadrivahetustki objektil, kus iga päev ametis kolme-nelja ettevõtte töömehed. “Ära lähevad betoonimehed ja muidugi lisandub siis tehnosüsteemide ehitajaid ja muid ehitajaid, kes teevad katuseid ja seinu,” märkis Veskimeister, kelle sõnutsi saab muuseumi rajamisel edaspidi tööd senisest veel rohkem ametimehi eri firmadest.

Katuse ehitusel lähtutakse selle ajaloolisest välimusest, mistõttu see rajatakse märksa lamedam, kui hoonel enne lammutamist oli. Küll jääb katusehari juurdeehitatava korruse tõttu samale kõrgusele suvel mahavõetud katusega.

Terassarikatele toetuma hakkav puitkatus kaetakse valtsplekiga. Täpselt nõnda nagu see 19. sajandi viimasel kolmandikul valmis. “Plaanis on saavutada võimalikult esialgse hoone lähedane välisilme ja sealt need valikud,” selgitas Veskimeister põhjusi, miks eelistatakse valtsplekki eterniidile või tõrvapapile.

Võtab ilmet

Katusetööd vältavad Veskimeistri arvestuse kohaselt kuu kuni poolteist. Samal ajal saavad klaasitud hoone aknaavaused. Sellele järgnevad betoonpõrandate pealevalu, küttesüsteemi paigaldus, ventilatsioonitorustike paigaldus, elektri-kaabeldustööd. Jätkub juba alanud vaheseinte rajamine ja taastamine.

“Nii me selle lõppviimistluse suunas samm-sammult liigumegi,” sõnas Veskimeister, kelle kinnitusel muutub hoone, mis jupp aega varemeid meenutanud, lähiajal juba majasarnaseks. Avamiseks peab muuseumihoone valmis olema aga 13. kuu pärast - 2012. aasta 23. veebruariks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles