Eesti tuntuima funkvilla rikkuja sai muinsuskaitselt trahvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Olev Siinmaa 1933. aastal ehitatud villa.
Arhitekt Olev Siinmaa 1933. aastal ehitatud villa. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnus mõni aasta tagasi taastatud arhitekt Olev Siinmaa 1933. aastal ehitatud villa rikkumise eest trahvis muinsuskaitseamet maja uut omanikku 383.47 euroga, kirjutas Linnaleht.

Rüütli 1a asuva mälestise omanikku Irina Kolmkanti trahviti muinsuskaitsenõudeid eiravate majasiseste remondi- ja ehitustööde eest väärteo korras. Maja omanikul on võimalus otsus vaidlustada.

"Olev Siinmaa projekteeritud villat on täiendavalt inspekteeritud ja omanik on kutsutud välja lisaseletusi andma. Menetlus on pooleli," ütles muinsuskaitseameti avalike ja välissuhete nõunik Mailis Meesak Linnalehele.

Ta lisas, et kohustuslikud säilitamisele kuuluvad elemendid on ekspertiisiga välja selgitatud ja amet peab vajalikuks need säilitada. "Lootma peab, et omanik mööbli ennistab," mainis Meesak.

Mart Kalmu, kes sai 2006. aastal Siinmaa villa renoveerimise eest kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali preemia, masendab Eesti aja sümboli rikkumine. Tema meelest ei vajanud riigi väljapaistvaim modernistlik pereelamu, mis oli suhteliselt hästisäilinuna nõukogude ajast välja tulnud ja Eesti oludes tavatult hoolikalt restaureeritud, mingeid muudatusi.

"Mind vihastab eriti just see, et omanik sihilikult hävitas mälestist ja varjas, et ta teadis väga hästi, et rikub jämedalt muinsuskaitseseadust. Selge, et Irina Kolmkant on oma tegevusega kahjustanud Eestis nii jõukate inimeste kui venelaste mainet tervikuna," on Kalm nördinud.

"Kui üks mustlane tappis vanainimese, siis pärast esitas Eesti mustlaste ühendus kogu eesti rahvale vabanduse. Kas nüüd, kui üks venelannast ärinaine on rikkunud ühe esimese Eesti aja ilmekaima sümboli, peaksid siinsed vene organisatsioonid eesti rahvalt vabandust paluma?" küsib Kalm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles