Pärnu muuseum peab uue maja sarikapidu

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseum hakkab pidama sarikapidu.
Pärnu muuseum hakkab pidama sarikapidu. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sel reedel, 18. veebruaril toimuva sarikapeo ajal tutvustatakse Pärnu muuseumi uut, aasta pärast Aida tänaval avatavat muuseumihoonet.

„Oleme väga rahul, et üle kümne aasta kestnud Pärnu muuseumi ehitus on jõudnud lõpuks sarikapeoni, sest senine maja on 83 160 eksponaadile kitsaks jäänud,” rääkis Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk.

Vunki kinnitusel saab muuseumi uues majas tajuda originaalesemete aurat ja vaid nupulevajutusega saada mitmesugust teavet ajaloost, protsessidest, inimestest ning esemetest. Samuti on võimalik vaadata kinosaalis kroonika-, loodus- ja õppefilme ja proovida isegi põnevaid seadeldisi.

“Modernne esitlustehnika võimaldab tutvuda näiteks moodsa kuurordi rajamisel korraldatud mudaravila ja Rannahotelli arhitektuurikonkursside võistlustöödega, kust leiab teiste seas Alvar Aalto võistlustöö,” selgitas Vunk. “Kõige tipuks on uues muuseumihoones piisavalt ruumi, et panna välja 14. sajandist pärinev koge, mille kaheksa meetri pikkuselt säilinud parda kõrgus on neli meetrit ja mida ruumipuudusel on seni eksponeeritud vaid välismaal.”

Reedesel sarikapeol võetakse maha sarikapärg ja tutvustatakse kannelt, mis valmistati vana aida hoonest võetud puidust. Üritusele on kutsutud kultuuri- ja regionaalminister, maavanem ja Pärnu linnavalitsuse esindajad eesotsas linnapeaga.

Vunki kinnitusel läheb Pärnu muuseumi aidahoone rekonstrueerimine maksma 3 572 795 eurot (ligi 56 miljonit krooni), millest 2 147 836 eurot finantseeritakse Euroopa Liidu struktuurifondist ja 1 424 959 eurot on Eesti riigi poolne kaasfinantseering läbi kultuuriministeeriumi.

Ehitushanke võitis 2010. aastal Eston Ehituse ja Nordecon Ehituse ühispakkumine, hoonet ehitab Eston Ehitus.

Kunagise viljaaida hoone neljal korrusel on uuel muuseumil pinda kokku 2500 ruutmeetrit ja see aitab Edela-Eesti inimeste ajalugu senisest laiemalt ja paremates tingimustes eksponeerida.

Pärnu muuseumi kogu avati külastajatele 1896. aastal ja see on üks seitsmest Eesti ülemöödunud sajandist pärinevast muuseumist.

Uus muuseumihoone avatakse 23. veebruaril 2012.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles