Selgusid Pärnu kuldsuud

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žüriiliige Toomas Talviste õnnitleb Pärnu linna tänuvuaastast kuldsuud Kristo Menti.
Žüriiliige Toomas Talviste õnnitleb Pärnu linna tänuvuaastast kuldsuud Kristo Menti. Foto: Urmas Luik

Eile võistlesid Pärnu linna sõnaosavad noored Hansagümnaasiumis konkursil “Kuldsuu”, parimateks tunnistati Hanna Mai Raadik Vanalinna põhikoolist ja Kristo Ment Koidula gümnaasiumist.
 

Põhikooli arvestuses Pärnu parimaks kuldsuuks tunnistatud 7. klassi õpilane Hanna Mai Raadik oli ühtlasi võistluse noorim osavõtja. Ettevalmistatud kõne pidas ta fantaseerimisest, improviseeritud kõne teemaks sattus loosi tahtel “Pannakse fakti ette ja kõik”.

Nooremas vanuseastmes pälvisid veel tunnustust Deivi Õis Sütevaka humanitaargümnaasiumist, Mirjam Heide Kuninga tänava põhikoolist ja Karolina Kuusik vabakoolist.

Vanemas astmes kuldsuu tiitli pälvinud Kristo Ment pidas huvitava ja sisuka kõne Eesti meediast ja kohapeal ettevalmistamiseks sattus talle teema “Lilled mulle”. Gümnaasiumiastme võitja saab õiguse esindada Pärnu linna vabariiklikul kõnevõistlusel. Samuti sai Kristo Mendile osaks uhke kohustus lugeda 23. veebruaril Pärnus Rüütli platsil asuva vabariigi väljakuulutamise ausamba juures ette iseseisvusmanifest.

Gümnaasiumiastmes tunnistati eripreemia vääriliseks Taimar Müller Hansagümnaasiumist, Mai Angerjärv ja Ethel Pruss Sütevaka humanitaargümnaasiumist ning Andraš Tšitškan ühisgümnaasiumist.

Žürii töös osalenud Kunstide maja kunstilise juhi Mart Tõnismäe jutu järgi kõnelesid noored otsingutest ja eesmärkidest, arutlesid, mis on õige, tõid välja valupunkte, keskendusid keskkonnasäästlikkusele. “Nägime noori mõtlejaid,” lausus ta.

Kooliajal ka ise Pärnu kuldsuu tiitli pälvinud Tõnismäe ütlust mööda annab kõnevõistlus hea esinemiskogemuse ja varem esinenud on selgelt äratuntavad. “Kogenum esineja vaatab silma ja suhtleb saaliga, algaja on ettevalmistatud paberis kinni,” kirjeldas ta.

Auhinnatute suhtes žüriil vaidlusi ei tekkinud. “Nad kõnetasid kuulajaid, panid oma sarmiga end märkama,” iseloomustas Tõnismäe, kelle hinnangul on kõnevõistluste tase olnud aastaid ühtlane.  

Kõnevõistlusest võttis tänavu osa 16 õpilast. Osalejatel tuli esitada esmalt kodus ettevalmistatud kõne ja seejärel kõnelda loosiga tõmmatud teemal.

Võistluse žüriisse kuulusid peale Mart Tõnismäe Pärnu maakohtu kohtunik Toomas Talviste, Endla teatri avalike suhete juht Inga Jaanus ja Pärnu Postimehe veebitoimetaja Raido Keskküla.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles