Sakslased ja Eesti lõvid kinkisid Vanalinna koolile uue valguse

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andurid rihivad valgustid loodusliku valguse järgi silmale sõbralikuks.
Andurid rihivad valgustid loodusliku valguse järgi silmale sõbralikuks. Foto: Urmas Luik

Pärnu Vanalinna põhikooli muusikaõpetaja võib hakata nüüd õpilaste meeleolu looma, ergutades neid hommikuvalgusega või rahustades päikeseloojangu mahedate toonidega.

Seda füüsilist ja psüühilist heaolu tõstvat Baltimaades ainulaadset valgusemängu võimaldab Saksamaa valgustitootja Trilux valgussüsteem, mille kool sai firmalt kingiks kahe lõviklubi, Tallinna Via LC ja LC Pärnu vahendusel.

Eile andsid Triluxi esindaja Ralf Gaedicke ja valgustid paigaldanud Tallinna firma Silman Elekter OÜ nõukogu esimees Olavi Prei Vanalinna kooli direktorile Pille Tahkerile sümboolselt üle kingituse – töökorda seatud valgustite puldi.

“Elu on liiga Tallinna-keskne, seepärast vaatasime mujale, ja Pärnu on ju tore koht. Vanalinna kooli valisime LC Pärnu presidendi Tanel Tuhali soovitusel,” kirjeldas Tallinna lõviklubi ekspresident Olavi Prei, kuidas heategevuslik mõte arenes.

Suur energiasääst

Kooli muusikaklass ei ole ainus, mida Trilux valgustab. Nii on ühe esimese klassi lakke sätitud valgustid, mille valgustugevust reguleerivad andurid. Need reageerivad välisvalgusele ja hoiavad ruumis ühtlast valgustaset. Valgustite keskel asub reflektor, mis suunab valgust töölaudadele, osa valgusest on aga hajuv – see on silmadele hea.

Andurid arvestavad ka inimeste viibimisega ruumis. Tuled süttivad tasapisi valgust kogudes inimese ruumi sisenedes ja kustuvad 1-60 minutit pärast lahkumist. Vanalinna koolis on süsteem seadistatud kustuma 15 minutit pärast seda, kui klass on tühjaks jäänud.

“Piltlikult öeldes lülitab õpetaja kooliaasta algul süsteemi sisse ja suvepuhkusele minnes välja,” ütles Gaedicke.

Triluxi looduslikku valgusintensiivsust arvestavad valgustid säästavad normikohase valgustatuse puhul Gaedicke väitel isegi kuni 82 protsenti energiast.

Kolmanda valgustikomplekti paigaldasid Silman Elektri spetsialistid Vanalinna kooli koridori. Need valgustid on hajutiga: valgustavad ühtlaselt, ka lage. Inimene tajub selles valguses kitsast ruumi avarama, kõrgema ja puhtamana.

Eeskuju loodusest

Triluxi uut tüüpi valgussüsteemid on välja töötatud koos psühholoogidega, kes on uurinud valguse mõju tervisele ja aktiivsusele. Looduses on hommikuvalgus sinaka tooniga, see mõjutab inimese biokeemiat, aktiveerides keha ja seades ta tegutsemisvalmis.

Päeva jooksul looduses valgustoonid muutuvad. Mida õhtu poole, seda suuremaks muutub kollakate-punakate toonide osakaal valgusspektris.

Kui Vanalinna kooli mõne klassi õpilastel on näiteks esimese tunni ajal raske kontrolltöö matemaatikas, võiksid nad paluda seda teha muusikaklassis, lülitada sisse sinine valgus ja keskenduda ülesannetele. Ja kui kirjandustunnis on teemaks lembeluule, sobib meeleolu luua päikeseloojanguvalgusega.

Kui Vanalinna kool oleks valgustid ostnud ja paigaldada lasknud, läinuks need maksma 6000 eurot.

“Nii meie firmat kui valgustitootjaid huvitab eelkõige see, kas nendes klassides töötavad õpetajad ja õpilased tunnevad end sel kevadel tervema ja rahulolevamana,” lausus Prei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles