Iseseisvusmanifesti valmistanud trükikoja maja sai mälestustahvli

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestustahvel Hospidali 14 hoonel.
Mälestustahvel Hospidali 14 hoonel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eesti Vabariigi 93. sünnipäeva tähistati Pärnus mälestustahvli avamisega majal Hospidali 14, milles asus kunagi Aleksander Jürvetsoni trükikoda, kus 23. veebruaril 1918 trükiti kaks päeva varem koostatud “Manifest Eestimaa rahwastele”.

Trükikojas korraldas manifesti ladumist ja trükkimist Aleksander Jürvetsoni naine Maria Jürvetson. Manifest kleebiti kiires korras Pärnus üles ja õhtul kell 20 luges Maapäeva pärnakast saadik Hugo Kuusner selle avalikult Endla teatri rõdult linnakodanikele ja Eesti pataljoni sõduritele ette.

Mälestustahvlil on eesti ja inglise keeles tekst: “Selles majas asunud Aleksander Jürvetsoni trükikojas trükiti 23. veebruaril 1918. aastal Manifest Eestimaa rahwastele.

21. veebruaril Eesti maapäeva Vanemate Nõukogu koostatud dokument trükiti Eesti Maarahva Liidu Pärnu Maakonna-Komitee esimehe August Jürmanni tellimisel. Seda levitades ja avalikult 23. veebruaril Pärnus ja 24. veebruaril Toris ning Viljandis ette lugedes kuulutati välja Eesti Vabariik.”

Mälestustahvli avamisel kõnelesid Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam ja Pärnu abilinnapea Annely Akkermann, pühitses Eliisabeti koguduse õpetaja ja Pärnumaa praost Enn Auksmann. Tseremoonial osalesid Lääne kaitseringkonna ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva esindajad.

Mälestustahvli idee autor on kapten Priit Rööp, teksti kooskõlastas Pärnu muuseumi direktor dr Aldur Vunk, valmimist rahastas MTÜ Pärnu Pataljoni Kogu, teostas kiviraidur Ülo Kirt (Lova Talu).
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles