Täna on Koidula koolis realismiõhtu

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantismiõhtu.
Romantismiõhtu. Foto: Erakogu

Täna kell 18 on Pärnu Koidula gümnaasiumis taas salongiõhtu, kus seekord käsitletakse põhjalikumalt realismiajastut.

“Et realism kultuurivooluna avaldus kõige ilmekamalt kirjanduses ja maalikunstis, ongi teemaõhtul rõhuasetus neid valdkondi käsitlevatel ettekannetel,” rääkis ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Madis Somelar, salongiõhtute mõtte algataja. Ettekannetega esinevad nii Koidula, Vanalinna kui vabakooli õpilased.

Somelari ütlust mööda vaadeldakse nii prantsuse kunstniku J. F. Millet’ kui vene kunstniku I. Repini loomingut. Eesti kunstnikest käsitletakse akadeemikute hulka kuuluva J. Köleri töid. Ilukirjandusest kantakse ette lõike nii È. Zola kui E. Vilde teostest, deklameeritakse nii eesti-, inglis- kui saksakeelset realistlikku luulet.

“Loomulikult ei saa sellisel õhtul mööda 19. sajandi teise poole ja 20. sajandi alguse ajaloost, transpordi arengust ja ajastu progressi näitavatest leiutistest,” lisas Somelar.

Traditsiooniliselt lõpeb teemaõhtu õpilasnäidenditega.

Salongiõhtu on eelkõige mõeldud põhikooli kolmanda kooliastme õpilastele. Eelmine salongiõhtu toimus novembris ja siis oli teemaks romantismiajastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles