Ülestõusmispühade ajal tähistatakse Pärnu päeva

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallikäär on saanud uue näo ja Pärnu päev oleks seal sel aastal esimene suurem üritus.
Vallikäär on saanud uue näo ja Pärnu päev oleks seal sel aastal esimene suurem üritus. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus otsustas siduda Pärnu päeva Uus-Pärnule maa ja kauplemisõiguste andmisega ning kavatseb 24. aprillil tähistada Pärnu päeva.

Linnavalitsuses on juba ammu küpsenud mõte kutsuda ellu Pärnu päev, kus tutvustataks linna ajalugu ja ajalooliselt tähtsaid paiku linnaruumis, pakutaks nii noortele kui vanadele meelelahutust ja tutvustataks linnakodanikele oma linna. Algul kavatseti seda tähistada juuni alguses, kuid pärast Pärnu muuseumi direktori Aldur Vungi ajaloolise selgituse ärakuulamist jäädi pidama 24. aprillile.

Ordumeister kinkis linnale maa

Vunk meenutas, et 760 aastat tagasi, 1251. aastal nimetas Saare-Lääne piiskop Hendrik Pärnu esimest korda linnaks. Toona asus praeguse Vana-Pärnu kohal linn, mille leedukad 1263. aastal rüüstasid ja põletasid. Peavarjuta inimesed asusid elama teisele poole jõge, kuhu Saksa ordu nende kaitseks lossi ehitas.

Ülestõusmispühal, 5. aprillil 1265 andis Saksa ordu Liivimaa haru meister Conrad von Mandern välja privileegi, millega kinkis linnale maa lossi ees jõest mereni, kuni Reiu suudmeni. Samuti kauplemisõiguse, kalastamisõiguse ja kolmandiku kohtutuludest, et linna kindlustada ja arendada. Ülestõusmispühad jäid Uus-Pärnu kodanikele sajanditeks oluliseks tähtpäevaks linna ajaloos.

Linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo sõnutsi kohtuvad linnavalitsuse liikmed 24. aprillile eelneval nädalal linnajagude kaupa linnarahvaga. Päev ise avatakse pühapäeval, 24. aprillil kell 12 Rüütli platsil, kus kõlavad Pärnu-teemalised laulud.

Poole tunni pärast hakkab mööda Rüütli tänavat liikuma rongkäik Vallikääru. Rüütli tänava kaupluste vaateakendel eksponeeritakse Pärnust pärit kunstnike loomingut, see jääb vaadata aprilli lõpuni.

Palju mitmesuguseid tasuta üritusi

Kell 13 avatakse raamatukogu ja sepikoja vahelisel parkimisplatsil laste ala. “Me ei tea, kui märg on sel ajal Vallikääru aas, raamatukogu juurest saab vihma korral tegevustega raamatukokku minna,” põhjendas Murakas-Ollo just selle koha valimist.

Kell 13.30 algab esimene, kell 15.30 teine giidiga tuur Siinmaa rada pidi. Mõlema algus on Vallikäärust Siinmaa maja juurest, tee peal vaadatakse Lõuna 2, Toominga ja Seedri tänava, Mere puiestee 24, Ranna puiestee 1 ja teisi hooneid.

Kell 15 ja 17 algavad Rannahotellis Pärnu rahvateatri etendused, kus Brackmann ja Siinmaa publiku ette astuvad. Umbkaudu 15–18 kestab Vallikäärus Pärnu noorte bändide kontsert.

Päeva jooksul toimub kesklinnas fotoorienteerumine, mis kujutab endast kaardi ja fotode abil ajalooliste ja Pärnule tähtsate detailide ülesleidmist linnaruumist. “Kokku on paarkümmend kohta, lõpetajate vahel loositakse välja Pärnu-pärased meened,” ütles Murakas-Ollo.

Murakas-Ollo kutsus linnaosades tegutsevaid seltse üles päeva kordaminekusse oma panust andma ja programmi üritustega täiustama. Kes tahab midagi korraldada, võtku ühendust meilil press@lv.parnu.ee.

“Linna sünnipäevaks võiks iga pärnakas oma panuse anda ja kodu ümbruse pidupäevaks puhtaks teha. Kesklinna kohvikud võiksid teha erimenüü, kõikidele on tasuta külastusteks avatud uue kunsti muuseum ja linnagalerii, gildi maja rahvas pakub töötubades tegevust,” rääkis Murakas-Ollo.

Pärnu päevani jäänud üle kuu aja jooksul võib kava täieneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles