Teatrikuu üritused harivad Raeküla kooli õpilasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatrikuu Raeküla koolis.
Teatrikuu Raeküla koolis. Foto: Erakogu

Teatrikuu üritused algasid Raeküla koolis 3. märtsil. Õpilased I-III klassini said oma väikeses saalis nautida Tallinna lasteteatri TRUMM etendust “Roosad sokid”. See oli lustakalt sõnas ja laulus ette kantud lugu sõprusest, hoolimisest ja teineteise aitamisest.

Õpilased jälgisid etendust suure huviga. Loodame, et ka lapsed hakkavad rohkem endast nõrgemaid märkama ja tõelist sõprust hindama. TRUMMi näitlejad oskavad alati väga väheste vahenditega mitmekülgse loo esitada, nad kujutavad ise paljusid asju ja esemeid ette,  nii ärgitavad ka lapsi loovalt mõtlema. Nende eeskujul proovis 1.b klass järgmisel päeval olematut kivi tassida ja lilli korjata, olematuid liblikaid püüda ja neid kätte saada ning tunni lõpetas olematu palliga pallimäng.

Meie kooli koostööpartnerid Raeküla lasteaiast kutsusid 1. klassi õpilased 10. märtsil endale külla. Lasteaia sünnipäevaks olid õpetajad selgeks õppinud “Tipi ja Täpi seiklused”. Tipp ja Täpp armastasid väga komme. Paha nõid peitis kommid ära ja varastas Täpilt täpi. Nõia krutskite tõttu tekkis metsas suur segadus: lepatriinul polnud täppe, Saabastega Kassil puudusid saapad, Niff-Niff küsis peeglikese käest, kas ta on ikka kõige ilusam siga maailmas … Lugu lõppes õnnelikult.

Õpilased vaatasid seda koduselt lavastatud etendust suure huviga. Lasteaia paljud endised kasvandikud tundsid näitlejates ära oma õpetajad. Lastele meeldis, et näitlejad suhtlesid publikuga, see aitas neil tunda ennast osana etendusest.

Teatrikuu kolmas etendus esimesele kooliastmele oli eelmistest väga erinev. Suurejooneline Rene Eespere kirjutatud lastemuusikal “Mestluiged” oli koos Tallinna muusikakooli sümfooniaorkestriga täitnud kogu Pärnu kontserdimaja lava. Lapsed said jälgida, kuidas muusikud panid oma pillid häälde. Õpilastele jäi meelde, et dirigent andis enne dirigeerima asumist esimesele viiulile kätt. Pärast taktikepi tõstmist kõlas nii vägev akord, et mõni lausa hüppas koha peal.

Hans Christian Anderseni samanimelises muinasjutus räägitakse kuningast, kellel oli 11 poega, kes muudetakse metsluikedeks, ja tütar Elise, kelle ennastohverdav armastus vabastab vennad nõidusest.

Õpetlik oli aplodeerimiskunst: aplaus näitlejatele, uus aplaus dirigendile ja viimane aplaus, mis oli kõige suurem, kui lavale paluti muusikali autor Rene Eespere. Kaunid laulud, säravad kostüümid ja klassikaline muusika – imeline elamus lastele!

Tegemist jätkus ka suuremate jaoks – 18. märtsil tegid kaheksandikud omaloomingulisi sketše leebest nukuteatrist karmi paroodiani. Lustaka loo tiigri triipudest jutustasid Linda Hanvere ja Evelin Perhold. Paroodiat rasketest aegadest etendasid noormehed Carl Rudolf Palu, Raimond Tamm, Kevin Kõrvits, Allan Alevi, Norman Varik.

Balthasar Russowi aegadesse viis teine noormeeste seltskond koosseisus Markus Oga, Aijar Kukk, Joonas Timmi ja Rait Lehis.

Teatrikuud jäävad lõpetama omaloomingulised teatrikavad Endlas toimuvatele etendustele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles